16 lag - med 71 miljoner i skuld

Sportbladet granskar: här är de 16 svenska klubbar som har sämt ekonomi just nu

SPORTBLADET

1. GISLAVED

Hockey, division I

Skuld: Akut skatteskuld på 750 000 kr, övrig skuldbörda på runt 2,5 miljon kronor.

Orsak: Spelarlöner och övriga kostnader sköt i höjden då Gislaved rekordsnabbt gick från division 2 till allsvenskan. För ett och ett halvt år sedan började skuldbördan snabbt byggas på till den totalsumma som i dag är över tre miljoner.

Klubbens kommentar:

- Det som är riktigt akut är skatteskulden som vi ska börja betala på under våren. Totalt har vi kapat 70-80 procent av kostnadsbiten. Spelarna får inte längre lön utan bara ersättning för förlorad arbetsinkomst. Det här är en nystart. Klubben fyller 50 i år och det här är den värsta krisen någonsin. Vi har fått bra respons på det vi gjort, inte minst bland sponsorerna, nu måste titta framåt, säger Staffan Sjöblom, ekonomisk talesman för Gislaved.

Prognos: Staffan Sjöblom är Gislaveds motsvarighet till Enköpings ordförande Bengt Carlsson. Någon som kommer utifrån och vågar ta de svåra ekonomiska besluten. Nu väntar hundår för Gislaved - men chansen finns att klubben överlever. Så såg det inte ut för ett par månader sedan.

2. M7

Basket, basketligan

Skuld: Totalt drygt 4,5 miljon kronor.

Orsak: Säsongen 1999-2000 gjorde Earvin "Magic" Johnson ett sex matcher långt gästspel i M7. Publiksnittet ökade rejält men samtidigt drog kostnaderna i väg. När storstjärnan var borta fanns bara skulder kvar. Skulder på runt tre miljoner.

Klubbens kommentar:

- Vi lever med sviterna efter Magic-året. Inom en femårsperiod hoppas vi vara skuldfria, men för att det ska gå räcker det inte med att vi går med vinst varje år, vi måste också få få en hel del skulder avskrivna för att planen ska hålla, säger klubbdirektören Peter Eriksson.

Prognos: M7 klarar inte av att fortsätta verksamheten om inte ett par fordringsägare skriver av sina skulder. Klubben lever farligt. Publiken sviker trots ett rekordlågt biljettpris på 20 kronor. Dessutom går det trögt att ragga sponsorer. Klubben skär i spelarlönerna för varje år som går men det räcker inte. Positivt är att M7 kan få ett tillskott på ett par hundratusen kronor i nästa vecka. Då avgörs ett skattemål som M7 förväntas vinna och därmed få tillbaka pengar som sedan tidigare betalats in till skattemyndigheten.

3. SKUTSKÄR

Bandy, division I

Skuld: Skatteskuld på 600 000 kronor.

Orsak: Säsongen 2000-01 spelade Skutskär i elitserien. Det raserade klubbens ekonomi. Spelarlöner, resor och obetald reklamskatt har försatt klubben i den situation den just nu är i.

Klubbens kommentar:

- Visst finns konkurshotet. Kronofogden har satt en tidsfrist som löper ut i februari/mars. Vi kämpar på, målet är att vi ska klara av att betala skulden då eller att vi ska lyckas nå en annan lösning, säger ordföranden Jahn Claesson.

Prognos: Konkurshotet hänger tungt över den klassiska bandyklubben som totalt gjort 41 säsonger i högsta serien. Klarar knappast att vända trenden. Frågan är om laget finns kvar säsongen ut?

4. WASAITERNA

Handboll, allsvenskan

Skuld: ca 1,5 miljon kronor.

Orsak: Gamla lån och en stor skuld till kommunen har gjort att Wasaiterna länge haft dålig likviditet. Krislägen har uppstått allt oftare på den sista tiden. Senast för en knapp vecka sedan då klubben i sista stund lyckades skrapa ihop drygt 300 000 kronor för att undvika konkurs.

Klubbens kommentar:

- Vi har löst det akuta men merparten av våra problem finns kvar. Vi håller på att gå igenom vad vi kan göra för att komma till rätta med de ekonomiska problemen. Just nu måste vi vända på varje sten och titta - gör vi inget själva så går vi under, säger kanslichefen Michael Gustafsson.

Prognos: Har femtio procents chans att överleva. Wasaiterna har inga skatteskulder. inga skulder för gamla spelarköp och har rättat mun efter matsäcken, verksamheten går faktiskt med ett litet plus bortsett från skulderna. Men skulderna går inte att bortse ifrån. Den ständiga pengabristen kan i längden komma att knäcka klubben som har en mycket omfattande ungdomsverksamhet.

5. HC ÖREBRO

Hockey, allsvenskan

Skuld: runt 1 miljon kr.

Orsak: Påskafton 2001 gick HC Örebro upp i allsvenskan. Sedan dess har klubbens lönekostnader och skulder växt snabbt. Leverantörsskulder samt obetalda skatter och spelarlöner har skapat en tung skuldbörda.

Klubbens kommentar:

- Läget är akut men vi har inga betalningsanmärkningar på oss. Vi har förhandlat med skattemyndigheten och har dessutom omförhandlat alla spelarkontrakt. Flera spelare har försvunnit. Det finns hopp om livet - vi måste undvika en konkurs, säger sportchefen Lennart Kjellén.

Prognos: Hockeyfolket i Örebro suckar tungt. HC Örebro kom som en frisk fläkt när Örebro IK efter mer än tio års kamp gick i konkurs 1999. Det är tveksamt om näringslivet ställer upp en gång till. Dessutom sviker publiken. Tipset är att HC spelar klart serien men begärs i konkurs framåt våren.

6. BJÖRKLÖVEN

Hockey, allsvenskan

Skuld: Släpande leverantörsskulder på 3 miljoner kronor samt ett mindre lån.

Orsak: De likvida medlen har länge varit ett stort problem för Björklöven. I dag kan klubben betala sina räkningar, men situationen är kärv.

Klubbens kommentar:

- Björklöven överlever - tveklöst. De ekonomiska problemen kommer punktvis när likviditeten är dålig. Våra problem har blivit väldigt uppförstorade i media. Det vi måste göra är att komma tillrätta med vår släpande skuld före den 30 april 2004, säger klubbordföranden Mats Hammarberg.

Prognos: Björklöven har - liksom Umeå FC i fotboll - länge balanserat på slak lina. Situationen är under kontroll, men inte mer. Hur klubben ska kunna bli av med en skuld på tre miljoner på knappt ett och ett halvt år är en gåta.

7. UMEÅ FC

Fotboll, division II

Skuld: Runt två miljoner kronor.

Orsak: Problemen tog fart när UFC åkte ur allsvenskan 1996. Banklån tagna i början av 90-talet spökar också. Förra året var klubben nära konkurs men klarade sig i sista stund. Bland annat bidrog Jesper Blomqvist med pengar. Nu är läget åter prekärt. Dagen före julafton betalade klubben in en skatteskuld på knappt 100 000 kronor och klarade sig undan konkurs.

Klubbens kommentar:

- Konkurshotet är högst påtagligt, men det är inte bara skattemyndighetens skuld det handlar om. Vi måste stämma i bäcken en gång för alla och få en nystart, vad vi behöver för att få det är runt en miljon, säger ordföranden Sten Sandén.

Prognos: Fotbollen i Umeå har mått dåligt en längre tid. En nystart behövs. I Umeås fall talar mycket för en konkurs - om inte det här året så nästa.

8. IFK KRISTIANSTAD

Handboll, division I

Skuld: Totalt ca 3 miljoner kr varav 1,5 miljon är långfristiga skulder och 750 000 en skatteskuld som ett konsortium tagit på sig att betala. Ca 600 000 är utebilvna löner till spelare, tränare och anställda medan 50 000 är en skuld till Svenska handbollsförbundet.

Orsak: Problemen började 1998 när det avslöjades att IFK under tre års tid betalat ut svarta löner till flera spelare. Resultatet blev en skattesmäll på två miljoner kronor. 2001 lyckades IFK betala in pengarna och överlevde men andra skulder släpar efter och de senaste åren har klubben ständigt varit mer eller mindre konkurshotad. Den 21 oktober förra året lämnades en stämningsansökan in till tingsrätten i Kristianstad mot fyra av IFK:s före detta styrelseledamöter. Kvartetten åtalades för försvårande av skattekontroll samt grovt skattebrott. Brott som kan ge från sex månader upp till sex års fängelse.

Klubbens kommentar:

- Den 21 december tillsattes en ny styrelse. Föreningen har fått en nystart vilket har gett positivt gehör bland folk runt omkring. Vi ska ha en workshop i veckan som kommer där vi ska upprätta en plan för hur vi ska bli skuldfria. Många av våra skulder är inte så allvarliga som de ser ut på pappret, i flera fall så finns det redan nu uppgörelser om hur de ska lösas, säger ordföranden Kent Angergård.

Prognos: Den klassiska handbolls-klubben överlever - om än knappt. 103-åringen IFK vägrar dö - konkurshot efter konkurshot har avvärjts. Nu har ännu en omstart inletts. Frågan är om det bär hela vägen tillbaka till en sund ekonomi den här gången?

9. TINGSRYD

Ishockey, division I

Skuld: gamla lån på runt 800 000 kr

Orsak: Höga löpande kostnader de senaste åren. Dessutom har intäkterna från publik och sponsorer minskat rejält sedan laget inför årets säsong tvångsnedflyttades till division 1 på grund av bristande administrativa rutiner. Just nu pågår dessutom en rättegång mot två före detta styrelseledamöter som står åtalade för skattebrott.

Klubbens kommentar:

- Vi betalar våra räkningar och har ingen skatteskuld, men vi har det jättetufft. Problemet är bristen på likvida medel. Vi har ingen som helst ekonomisk framförhållning. Dessutom har de fasta kostnaderna ökat, inte minst för domare. I år betalar vi totalt runt 345 000 kronor i domararvoden. Men vi kommer aldrig att ge upp, vi kämpar för att få upprättelse från Svenska ishockeyförbundet för att vi tvångsdegraderades och har som mål att vara skuldfria den 1 juli 2004, säger sekreteraren Mikael Karlsson.

Prognos: Överlever. Tingsryd är ett klassiskt hockeyfäste. Klubben har passerat det värsta krisstadiet men läget är fortfarande allvarligt, ingenting får hända på vägen tillbaka mot allsvenskan och en sund ekonomi. Vid ett nytt bakslag ligger klassiska Taif riktigt illa till.

10. LJUSDALS BK

Bandy, allsvenskan

Skuld: Skatteskuld på 340 000 plus leverantörsskulder på runt en miljon kr.

Orsak: Obetalda skatter för spelarlöner samt ackumulerade leverantörsskulder som sträcker sig 10-12 år tillbaka i tiden.

Klubbens kommentar:

- Vi har fått anstånd med konkursförhandlingarna till den 6 februari. Just nu är allt positivt runt bandyn i Ljusdal. Vi har fått uppbackning av företagen och det ser ut som att kommunen kommer att bevilja ett lån på en miljon den 28 januari. Trots läget arbetar vi långsiktigt, några brandkårsutryckningar är inte vad klubben behöver, säger ordföranden Sven-Olof Eriksson.

Prognos: Ljusdal överlever. Klubben har lyckats vända höstens kaos till något positivt. Äntligen har LBK tagit en rejäl diskussion med det lokala näringslivet och insett att enbart intäkterna från World Cup inte räcker för att klara klubben säsong efter säsong.

11. HELSINGBORG

Fotboll, allsvenskan

Skuld: Har fordringar, bland annat på nio miljoner för Rade Prica, men hade vid en konkurs i dag haft skulder på runt 40 miljoner kronor.

Orsak: Spelarlöner. Champions League-spelet gav klubben en rejäl ekonomisk baksmälla. Dessutom har tränarkarusellen varit dyr - under hösten 2002 har klubben haft tre tränare på lönelistan: Nanne Bergstrand, Sören Cratz och Peter Swärd.

Klubbens kommentar:

- Vi satsade på Champions League och tecknade långa avtal med spelare, den ryggsäcken har vi haft med oss sedan dess. Hade vi brutit avtalen hade spelarna blivit Bosmanfall - då hade vi inte fått någonting. Lönenivån har sänkts i HIF. 2001 var den 20 miljoner, 2003 är den 13 miljoner, säger ordföranden Claes Johansson.

Prognos: Helsingborgs kommun har gått i borgen för ett lån på 10 miljoner och håller HIF i strama tyglar. Den ekonomiska saneringen är nödvändig. Men frågan är om den räcker. HIF kan få problem att klara Svenska Fotbollförbundets elitlicenskrav den 30 juni 2003.

12. BODEN

Hockey, allsvenskan

Skuld: 1,8 miljoner i en skuld till kommunen som härrör från 1999.

Orsak: Som för så många andra: spelarlönerna. De sportsliga framgångarna ledde till ökade kostnader för spelartruppen. Till slut höll det inte längre.

Klubbens kommentar:

- Vi har under hösten vidtagit drastiska åtgärder för att komma till rätta med vår ekonomiska situa-tion. Bland annat har spelartruppen bantats rejält. Läget är som vi brukar säga "stabilt kritiskt". Det stora problemet är den ständiga bristen på likvida medel, våra leverantörer måste få betalt i tid för att det inte ska gå utför, säger sportchefen Urban Åström.

Prognos: Bodens sparpaket har lett till att flera spelare lämnat klubben, bland andra trotjänaren Bert-Olav Karlsson. Boden drog i nödbromsen i rätt tid. Nu har klubben chans att överleva.

13. SIRIUS

Bandy, division I

Skuld: 2 miljoner till kommunen samt runt 300 000 i kortfristiga skulder.

Orsak: Ett kommunalt lån på 4 miljoner som togs för många år sedan är på väg att betalas av. I övrigt härrör skulden från den höga kostnadsbild som tidigare funnits vad det gäller bland annat spelarlöner.

Klubbens kommentar:

- I mars i år hade vi kortfristiga skulder på 2,5 miljon, nu är summan nere i runt 300 000. Konkurshotet från förra året är helt undanröjt och någon skatteskuld har föreningen inte dragit på sig. Som det ser ut nu kommer vi att visa ett positivt resultat på 1,8 miljoner för det här räkenskapsåret. Det har faktiskt gått lite bättre än planerat, säger ordföranden Göran Angesten.

Prognos: Sirius spelare spelar helt utan lön. Alla vet vilka förutsättningar som gäller. Klubben har varit nere i en djup svacka men kommer att överleva. Insikten att en stabil ekonomi var viktigare än en allsvensk plats var nödvändig.

14. KAPARNA

Speedway, elitserien

Skuld: ca 1 miljon.

Orsak: Klubben har en rejäl skuld till Göteborgs kommun sedan bygget av Arendalsbanan. Innan banan blev klar hade klubben under en tid ingen hemvist i Göteborg utan fick hyra in sig i Mariestad och Nässjö vilket innebar stora kostnader. Verksamheten går med plus men efter avskrivningar och låneamorteringar är Kaparnas skuldbörda ändå konstant.

Klubbens kommentar:

- Expansion är den enda lösningen för oss i dag. Vi satsar för att öka intresset från publik och sponsorer. Den ryggsäck vi bär med oss är svår att bli av med, Seriespeedway i Göteborg har bara gått med vinst två år genom historien: 1951 och 1952, säger klubbordföranden Tommy Rander.

Prognos: Krisen är inte akut i klubben, men intresset som skapats i Göteborg måste hållas vid liv. Tappar publik och sponsorer intresset är klubben illa ute.

15. BOLLNÄS

Bandy, elitserien

Skuld: Totalt 2,5 miljon kronor varav 1,5 miljon i lån till kommun.

Orsak: Brist på likvida medel har gjort att leverantörsskulderna har växt till runt en miljon. Den ekonomiska situationen i Bollnäs har varit rörig en längre tid, först nu är den någorlunda under kontroll.

Klubbens kommentar:

- Vi lever under små omständigheter. Men våra fordringsägare är tålmodiga och vi gör rätt för oss. Nu har vi betalt in våra skatteskulder och vår skuld till kronofogden. Vi jobbar hårt för att öka intäkterna och är sakta men säkert på väg tillbaka, säger ordföranden Olle Nilsson Sträng.

Prognos: Bollnäs har läget under kontroll. Den stora hemmapubliken skapar viktiga intäkter och vad det gäller utgifter har Bollnäs dragit i nödbromsen rejält.

16. ENKÖPING

Fotboll, allsvenskan

Skuld: 2,5 miljon kr.

Orsak: En halv miljon av pengarna är en skatteskuld som baseras på uteblivna arbetsgivaravgifter. Bland annat har klubben betalt ut pengar till spelare och ledare som aldrig tagits upp som lön. Resten av skulden är pengar som ackumulerats över åren.

Klubbens kommentar:

- Vi för förhandlingar med kronofogden om att skjuta skatteskulden till nästa år. Vårt mål är att avsluta det första halvåret 2003 som skuldfria. Den 30 juni 2003 måste alla elitklubbar uppvisa ett positivt kapital för att uppfylla kraven i elitlicensen. Dit ska vi nå. Vi har jobbat hårt med skuldsanering under året som gått. 2002 började vi med en skuld på 7,3 miljoner. Nu har vi kommit ner till 2,5, säger ordföranden Bengt Carlsson.

Prognos: Enköping överlever - tack vare ordföranden Bengt Carlsson. En erfaren företagsledare som vet hur man handskas med ekonomi. Amatörmässigheten vad det gäller pengar finns inte längre hos ESK. Dessutom har riskkapitalbolaget "Hemmalaget" startats för att köpa spelare med en budget på 2,5-3 miljoner - helt utanför klubbens ordinarie budget.

Läs mer om krisen i klubbarna:

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM