Aprilia startar i VM trots tre brutna ben

Snowboardhoppet: ”Man klarar mer än man tror”

SPORTBLADET

Upp med händerna.

Det är mottot för svensk snowboards nya stjärnskott Aprilia Hägglöf inför damernas VM-premiär i österrikiska Kreichberg.

På vänsterhanden sitter två brutna fingrar, i höger ett brutet mellanhandsben.

Foto: bildbyrån
tummen upp Aprilia Hägglöf är laddad för VM-start – trots bruna ben i handen.

"Man klarar mer än man tror"

I dag avgörs parallellstorslalomen i VM. På startlinjen står Aprilia Hägglöf - trots den senaste månadens alla problem.

Den 19 december bröt hon två fingrar under en världscuptävling i kanadensiska Stoneham. Förra helgen misslyckades hon i WC-tävlingar i Bad Gastein efter att hennes material hade kommit bort på flyget. På ett av de sista träningspassen i Tandådalen inför VM bröt hon ett mellanhandsben.

Men missa VM? Den tanken har aldrig funnits i 19-åringens huvud.

I lördags utformade hon ett specialskydd för högerhanden tillsammans med tränaren Lars Bergstedt. Det är gjort av hårdplast som täcker fingrarna men lämnar tummen fri.

Tänker på handen

- Det värsta sitter i huvudet. Jag har inte särskilt ont i handen men när jag åker tänker jag hela tiden på var den är. Men det ska mycket till för att jag ska köra in den i käpproten en gång till, säger Hägglöf och skrattar.

I starten av ett snowboardlopp är händerna viktiga. Men förbundskapten Anders Wiggerud tror inte att Aprilia Hägglöf kommer att hämmas av sina skador.

- När man väl står där på startlinjen så klarar man mer än man tror, säger han.

Champagne-firande

Det visade Aprilia Hägglöf i Stoneham. Dagen efter fingerskadan slog hon till med karriärens bästa världscupsplacering när hon slutade tvåa efter Sara Fischer i parallellstorslalom.

Efter vinsten gick Sara Fischer på bio tillsammans med landslags-ledningen. Aprilia Hägglöf hämtades upp med limousin, åkte på bankett och drack champagne.

Blir det någon champagne i VM?

- Jag känner ingen press att ta medalj. VM är inte större än en vanlig världscupstävling för mig så jag kräver inget utan blir bara glad om det går bra. Jag går in för att kvala in bland de 16 som får köra finalen och jag vet att jag kan göra det, säger Hägglöf.

Martin Fransson, Johanna Garå