Isdrottningen utmanar killarna

Ensam tjej i en av världens farligaste sporter: Jag har ingen dödslängtan - bara livslängtan

1 av 11 | Foto: ULF PALM
TAGGAD TJEJ Helena Nordberg ska som ensam tjej tävla mot världens bästa killar - i den tuffa sporten isracing. "En kille frågade om jag ville prova. Det gjorde jag och blev helsåld", berättar hon om sitt något udda val.
SPORTBLADET

Helena Nordberg är unik.

Som enda tjej i världen tävlar hon internationellt i isracing.

På fredag avgörs Alpenarena Cup i Schweiz.

I måndags påbörjade hon den 300 mil långa resan från Piteå.

Varken Helena Nordbergs föräldrar eller tre bröder hade körkort. Så när hon var 16 år tog hon själv tag i det hela. I dag står bland annat sex motorcyklar, en isracingcykel och en sidvagn parkerade i hennes garage i byn Arnemark utanför Piteå.

- För åtta år sen var jag med i ett veteranrally i Umeå där en kille frågade om jag ville prova isracing. Det gjorde jag och blev helsåld, berättar hon.

Ett år senare tog hon licensen och köpte en gammal hoj. Sen dess har hon kört tio-tolv tävlingar. I dag tillhör hon Jämtlands MK som håller till 50 mil hemifrån, utanför Östersund.

- Men jag tränar aldrig eftersom det inte finns några möjligheter till det i Piteå där jag bor. Avståndet begränsar antalet tävlingar jag kan ställa upp i.

Alla hjälper till

För att Sportbladet ska kunna ta bilder när hon kör har Helena fått låna cykel och bana i Hedemora. När hon swischar förbi är det bara det långa rödbruna håret, som sticker ut ur hjälmen med två antenner på, som avslöjar att hon är tjej.

Vad är tjusningen med isracing?

- En man frågade en gång om jag hade dödslängtan. Nej sa jag, jag har livslängtan.

- Det är så jävla roligt och människorna runt omkring är så underbara. Om något går sönder får man alltid hjälp, det finns ingen avundsjuka och man delar med sig av sina tips.

Samma villkor som killarna

Du är den enda tjejen som tävlar internationellt. Får du någon särbehandling?

- Nej, jag kör på samma villkor som killarna.

- Många tycker att det är kul att jag är med.

Ingen uppvaktning heller?

- Nä, det är bara ungtuppar som håller på så det har jag inte märkt något av. Det skulle vara om någon gillar äldre damer i hemlighet, säger 40-åringen och garvar.

Varför håller inga andra tjejer på med isracing?

- Jag tror det är för att det är ganska bökigt. Man kånkar, lastar, lossar, skruvar och håller på. Det är lite åkning i förhållande till jobbet runt omkring. Sen så är nog hjulen respektingivande och skrämmer bort tjejerna.

Det ska mycket till för att skrämma Helena. Lastbilschauffören är en riktig tuffing som har, enligt henne själv, "ett bra nervpaket".

Tillverkar allt själv

- Jag är också händig och tillverkar allt själv, envis till absurdum och ärlig. Ska man åka 100 mil till en tävling så måste man nog vara envis. Eller så är det dumhet, säger hon och brister ut i skratt.

Vad kostar det att hålla på?

- Min cykel, som jag haft i tio år, kostade 15 000 kronor och den håller jag efter. För en värstinghoj får man nog lägga 70 000-80 000 kronor i dag.

Hur klarar du det?

- Det kan vara tungt ibland. Men jag äter lite och bor billigt för att kunna hålla på. Jag går aldrig på krogen men det gör inget.

- Jag har några små sponsorer som hjälper till med olja och metanol.

300 mil till tävlingen

På fredag och lördag ska Helena vara med till den internationella tävlingen Alpenarena Cup i Schweiz. I måndags lämnade hon hemmet i byn Arnemark utanför Piteå och påbörjade den 300 mil långa resan ner till Flims.

- Det blir som en semester med extra krydda. Jag måste ta poäng och tänker absolut inte komma sist.

Johanna Garå