VM-brons till Sara Fischer

Äntligen framgång för Sverige i snowboard-VM

SPORTBLADET

KREISCHBERG, ÖSTERRIKE

Så kom den då till slut, Sveriges första medalj under snowboard-VM.

Nio strålande åk av Sara Fischer gav svenskan bronset i parallellslalom.

- Jätteskönt. Var lite orolig inför det sista åket att jag inte skulle klara det, sade Sara efter att ha slagit amerikanskan Rosey Fletcher i bronsmatchen.

I en repris på OS-finalen i Salt Lake City vann fransyskan Isabelle Blanc guldet före sin landsmaninna Karine Ruby.

Foto: ap
Sara Fischer.

Knappt en enda liten miss, lugn och säkert men ändå blixtrande snabbt.

Sara Fischers åkning var så nära perfekt snowboardåkning det går att komma. Från morgonens kvalåk till den sista bronsmatchen mot Fletcher.

Det var bara en aningen för snabb start i semifinalens första åk mot Karine Ruby som bronsmedaljösen grämde sig över efteråt:

- Jag var för tidig och drog rakt in i grinden. Karine kom iväg mycket bättre och jag låg efter hela åket, sade Sara, som gav den sexfaldiga världsmästarinnan och guldvinnaren från OS i Nagano ett försprång på 42 hundradelar inför det avgörande åket.

Där vann Sara, men kunde bara ta in hälften av Rubys försprång.

Ett nytt prickfritt åk från Saras sida i bronsmatchen mot Rosey Fletcher gav henne ett försprång på 25 hundradelar mot amerikanskan, som i stressen och jakten på svenskan körde ur i det andra åket - och bronset var klart.

Mognat

Sara Fischer har mognat både som människa och snowboardåkare. Det är därför hon vunnit två världscuptävlingar i vinter och VM-bronset i Kreischberg.

- Nu är jag vän med mig själv. Jag mår bra, helt enkelt.

Sedan Sara började studera till läkare under hösten har livet plötsligt blivit annorlunda. Brädan betyder inte längre allt.

Och då bär den henne plötsligt snabbare och säkrare genom portarna än någonsin tidigare.

Så kan det fungera i en idrott där tanken är lika viktig som muskler och balans.

I den blixtsnabba banan var taktiken klar:

- Man var tvungen att åka på max hela vägen. Någon annan möjlighet fanns inte, förklarade Sara, som kvalade in till finalomgången på dagens fjärde snabbaste tid och som sedan slog tvåan i världscupen, holländskan Nicoline Sauerbreij, i åttondelsfinalen.

I kvartsfinalen mötte hon italienskan Dagmar Mair unter den Eggen och vann i två raka åk. Dittills hade allt gått klockrent i Saras och Sveriges favör.

Mot Karine Ruby i semifinalen kom det lilla, lilla misstaget i starten av det första åket. Den chansen försatte inte världens genom tiderna bästa damåkare.

Ruby avancerade till final mot landsmaninnan Isabelle Blanc - precis som i Salt Lake City under OS. Resultatet blev detsamma som den gången men dramatiken var större nu.

Blanc vann det första åket med knappa nio hundradelar. I det andra körde båda ur i samma port i målbranten.

Enligt reglerna innebär det att resultatet i det första åket avgör. Och därmed var Isabelle Blanc segrarinna och guldmedaljör.

Aprilia utslagen

För Aprilia Hägglöf med startnummer 49 såg det hopplöst ut att kunna slå sig in bland de 16 finalisterna. Men den tuffa 19-åringen kämpade tappert och hade kvaltiden inom räckhåll när hon föll med tre käppar kvar till mål.

- Är otroligt besviken, sade Aprilia och torkade en tår ur ögonvrån. Men jag vet att jag kan åka lika fort som de andra och trodde jag hade chansen.

Besvikelsen över sitt första VM kommer hon snart över.

Framgångarna har redan börjat komma, det tar bara ett tag innan Aprilia har rutin nog för att bli stabil bland de 16 bästa.

Lika stabil som Sara Fischer.

Thomas Eriksson/TT