Tiden rinner ut för Linköping

Förlust mot Dif på Globen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Tiden börjar rinna ut för miljonsatsande Linköping.

Inte heller i torsdagens match mot Djurgården i Globen kunde elitseriejumbon matcha de rubriker som klubben skapat utanför isen. Även om det var nära.

Efter lagets 25:e förlust för säsongen - 2-4 - började till och med lagkaptenen Thomas Johansson tala om kvalserien.

Matchen mot Djurgården blev till slut jämn och med lite flyt kunde Linköping ha fått värdefulla poäng med sig hem.

Men inledningen var allt annat än bra.

När Djurgårdens Kristofer Ottosson slog in en målvaktsretur fram till 3-0 efter 3.11 av andra perioden såg matchen avgjord ut. Linköping hade inte varit med i matchen.

- Bittert? Tja, det var väl inte värre än någon annan förlust. Det är så här det brukar se ut. Vi hamnar i underläge och sedan börjar vi spela bra. Det är som någon psykologisk spärr släpper då. Att vi tänker att nu kan det inte bli värre och så börjar vi spela.

Thomas Johansson reducerade två gånger. När så Linköping fick spela fem mot tre i 47 sekunder i mitten av sista perioden fanns chansen. Men ingen tog den.

Joenväärä avgjorde

I stället kunde Difs Juha Joenväärä avgöra med sitt 4-2-mål efter 14.45.

- För varje förlust blir det svårare och svårare för oss. Nu har vi en bortamatch (Brynäs på lördag), sedan har vi fyra av fem matcher på hemmaplan före landslagsuppehållet. Det är positivt. Men vi måste vinna på bortaplan också om vi ska kunna greja det här, säger Johansson vars Linköping med 13 omgångar kvar att spela har åtta poäng upp till närmaste lag ovanför kvalstrecket.

Grejar ni det?

- Vi ska göra allt vi kan, så får vi se om det räcker. Gör vi inte det är det ändå viktigt att vi fortsätter att kämpa och nöta på så att vi kommer väl förberedda till kvalserien.

Behöver lugn

Kvalserien var knappast ett ord som nämndes före seriestarten. Då skulle miljonbygget Linköping till slutspel - som ett första steg mot ett framtida SM-guld. Men de rubriker som skapats kring klubben den här säsongen har handlat om kris, tränarkarusell och så senast hotbrevet mot elitseriedomarna som kopplas till supportrar till Linköping.

- Jag vet inte om det påverkat oss spelare så mycket, mer än att vi lider med domarna. Men det är klart att man önskar att det vore mer positiva rubriker runt klubben. Vi skulle behöva lite lugn och ro. Kanske är det för att vi är så nya som elitklubb som vi inte klarar sånt här, säger han.

I Djurgården är det mesta uppåt. Laget tog sin nionde seger på de tio senaste matcherna och befäste sin fjärdeplats. Dessutom fick laget en historisk spelare då Mikael Johansson med sitt 2-0-mål gjorde sin 383:e poäng och övertog Jens Öhlings plats som klubbens poängkung genom tiderna.

- Det har varit mycket snack om det, så det var skönt. Speciellt att få bli historisk med ett mål. Det gör man ju inte så ofta, sade han.

Göran Sundberg/TT