Makalös vändning av HV71

Vände 0-4 till 5-4

SPORTBLADET

JÖNKÖPING

HV:s sargade självförtroende fick sig en rejäl törn i första perioden då gästande Södertälje gjorde 2-0.

En bit in i andra perioden hade SSK utökat till 4-0 och till och med den trogna publiken i Kinnarps Arena började misströsta.

Då kom vändningen.

- Vi kände att vi helt enkelt inte kunde sjunka djupare. Vi hade inget att förlora och då släppte spänningarna, säger HV-kaptenen Johan Davidsson, som själv visade vägen när HV svarade för en närmast otrolig vändning fram till seger med 5-4.

Södertälje spelade smart, tufft och finurligt i lite drygt två perioder. Juha Lind och Peter Larsson gav gästerna en tvåmålsledning med varsin fullträff, en i numerärt överläge och en med en man mindre på banan.

SSK:s förstafemma med Lind, Larsson och Törmänen fortsatte att fira triumfer i andra perioden, 18-årige talangen Dragan Umicevic sköt 0-3 och Peter Larsson tryckte in 0-4 mellan benen på Stefan Liv och efter det målet hade landslagsmålvakten fått nog.

Ahl gav HV nytt liv

Bosse Ahl kom in i HV-kassen och plötsligt var det som om ett helt nytt hemmalag var på isen.

Johan Davidsson gjorde det mycket viktiga 1-4 via en backhand bara 25 sekunder efter 0-4.

- Visst var det ett mycket viktigt mål men vi har tidigare under säsongen gjort snabba reduceringar och inte lyckats rida vidare på den vågen. Det lyckades vi nu, funderar Kalle Sahlstedt, HV-finländaren som sedan iklädde sig huvudrollen.

Sahlstedt lyfte in 2-4 i krysset, fint framspelad av Jani Hassinen och minuten före periodpausen gjorde Peter Ekelund 3-4.

- Vi var inte nöjda efter tio bra minuter i andra perioden, vi ville vinna matchen. Samtidigt insåg vi ju att Södertälje, som räddades lite av periodpausen, skulle komma tillbaka i tredje perioden, säger Johan Davidsson.

SSK hämtade sig mycket riktigt och kunde mycket väl avgjort på någon av sina chanser under slutakten. Patrik Zetterberg hade bästa läget, gjorde det mesta rätt fri med Bosse Ahl men HV-målvakten vann den kampen.

Sahlstedt kvitterade

- En ren reflexräddning med plocken och sånt som händer i såna här vändningsmatcher, annars hade den pucken suttit i nättaket, kommenterar Ahl.

I stället för 3-5 dundrade Kalle Sahlstedt in sitt andra mål för kvällen och det var kvitterat. HV-kvällen fulländades när Jani Hassinen en och en halv minut före slutet mycket kyligt lyfte in 5-4 bakom Rolf Wanhainen.

När det gick som tyngst för HV var det de etablerade namnen som klev fram. Johan Davidsson, Jani Hassinen, Anders Huusko, Pasi Määttänen och Kalle Sahlstedt var mycket bra under andra halvan av matchen.

I Södertälje var förstakedjan bäst.

- Man ska naturligtvis inte förlora en match som man leder med 4-0 men samtidigt kan jag inte vara helt besviken eftersom jag tycker att vi börjar hitta spelet nu, tröstar sig SSK-tränaren Timo Lahtinen.

TT