Södertälje starkast av de formsvagaste

Slutspelsdrömmen stärks för SSK

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE

Södertälje och Malmö är elitseriens två formsvagaste lag under det nya året.

På söndagen möttes de i Scaniarinken.

Södertälje vann den ödesmättade matchen med 3-1 (0-0, 2-0, 1-1) - en seger som betyder att Södertälje är på slutspelsplats igen, medan Malmö nu bara är en bättre målskillnad än Brynäs från att ligga på kvalplats.

Malmö har bara vunnit en bortamatch under hela säsongen, mot Linköping den 26 november. Nu har laget dessutom förlorat fem raka matcher.

- Vi spelade bra i den första och tredje perioden. Men vi är så fruktansvärt ineffektiva, det är inget att hymla om, sade Per Bäckman, Malmös tränare.

Hannula bäst

Södertälje avgjorde matchen i den andra perioden. 1-0 kom i spel tre mot fyra, Erik Norbäck fick dessutom två chanser och målet såg billigt ut. 2-0 svarade Jörgen Bemström för. Södertälje vann skotten med 22-6 och det var i stort sett spel mot ett mål.

- Vi drog på oss fyra utvisningar i perioden, och det blev lite för jobbigt när vi fick försvara oss hela tiden. Där förlorade vi matchen, sade Bäckman.

Södertälje, som tappade en 4-0-ledning mot HV 71 i torsdags, spelade väldigt avvaktande i den sista perioden och bevakade mest sin tvåmålsledning. Laget bjöds dock på en och annan kontring eftersom Malmö tvingades öppna sig allt mer. Jörgen Bemström gjorde 3-0 med tio minuter kvar, och punkterade matchen. Juha Riihijärvis reducering kom lite för sent för att Malmö skulle kunna störa Södertälje.

Malmö hade matchens lirare i Mika Hannula. Han spelade mycket och var den Malmöspelare som skapade överlägset flest målchanser.

- Han var lysande och kunde ha gjort fyra mål med lite flyt. Man kan inte spela mycket bättre ishockey än vad han gjorde i den här matchen, fortsatte Bäckman.

Ljusning för SSK?

Södertälje har haft en tung start sedan Timo Lahtinen tog över efter sparkade Hans Särkijärvi på nyårsafton. Det här var bara andra segern på sex matcher.

- Vi ska fortsätta att spela så här, då kommer vi att kriga oss till slutspel. Den andra perioden var en av säsongens allra bästa från vår sida, sade Södertäljes assisterande tränare Jan Karlsson.

Bäst i Södertälje var målvakten Rolf Wanhainen och kedjan med Jörgen Bemström, Erik Norbäck och Jukka Tiilikainen. De gjorde Södertäljes tre mål.

TT