Rättvisa skipades i Madrid-derbyt

Lasse Sandlin om 2-2-matchen mellan Real och Atletico

SPORTBLADET

Vackert skjutet var det men inte direkt den Demetrio Albertini vi lärt oss känna genom åren.

Italienaren missade VM, hälseneskadad, men när Atlético Madrid i den sjätte övertidsminuten får frispark missar han inte.

Via Real-målvakten Casillas ena hand, ribban och Casillas nacke går bollen i mål.

2–2 – och så var rättvisa skipad i 2000-talets första Madrid-derby.

Oavgjort alltså i det 131:a ligaderbyt mellan storebror Real och lillebror Atlético.

Precis som 1905 i det allra första mötet mellan klubbarna, 1–1 den gången, sedan ett antal missnöjda medlemmar i den 1902 bildade Madrid Foot Ball Club 1903 brutit sig loss och startat eget, Atlético de Madrid.

Tröjor fick man låna av Athletic Bilbao – man fungerade i början också som en farmarklubb åt baskerna – och än idag är det rödvitrandiga tröjor man spelar i.

”Los colchoneros”, madrassmakarna...

Hårt för Real som tappar segern på en feldömd straffspark och en feldömd frispark, men som naturligtvis har sig själva att skylla eftersom Luis Figo missar den enda rätt utdömda av de tre straffarna.

Med tre straffar, två utvisningar och ett mål 5.40 in i på övertiden

blir detta ett klassiskt derby.

Dessutom med en högst oväntad hjälte i denne Demetrio Albertini, en av alla f.d. Milan-spelare som storfifflaren Jesús Gil köpte till klubben inför säsongens återkomst i högsta serien.

Den 31-årige mittfältaren Albertini, 78 gånger italiensk landslagsman, med 21 mål på 293 ligamatcher för Milan 1998–2002 men inget enda tidigare på 13 ligamatcher för Atlético – dock ett avgörande mål borta mot Xerez i Copa del Rey. Egentligen mest känd för att vara en ”uglyfootballer”.

Men nu är Albertini faktiskt född och uppvuxen i Besana Brianza, ett område norr om Milano som på grund av sina rika frukt- och vinodlingar går under namnet ”Lombardiets trädgård”.

Vackert och precist

Vilket möjligen denna planta då är beviset på.

Både vackert och precis lagd var den i alla fall, Albertinis frispark, även om jag själv aldrig skulle ha dömt frispark när Atléti-inhopparen Jovan Stankovic krockade med Reals Figo.

På tv-bilderna kunde vi se hur Atléticos tränare Luis Aragonés smög upp en cigarett på bänken strax före frisparken, och sedan på läktarn hur den nyligen hjärtopererade Jesús Gil faktiskt log.

Därmed kanske vi också kan räkna med en lugn dag i Madrid idag, utan några övertoner från Gil.

Den högerextremistiske storbyggmästaren och förre borgmästaren i turistorten Marbella har annars en del på sitt samvete. Faktiskt värre saker än 37 sparkade tränare...

Minns när facket i Marbella 1996 ville tvinga fram förhandlingar med honom!

Det resulterade i att Gil dagen efter skickade ut bulldozers och vägskrapor, och fackets kontor och högkvarter jämnades helt enkelt med marken.

För Real Madrid betydde det oavgjorda resultatet 43:e raka hemmamatchen utan förlust.

Än har man dock en bit kvar till sitt eget rekord från storhetstiden 1957–65, då Puskas, di Stefano och Gento spelade 121 ligamatcher hemma utan att förlora.

Bara 78 kvar...

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM