Antoine är rätt kul - men enkel- spårig

Lars Nylin: Jag kan inte tycka illa om en sån gosig brumbjörn

SPORTBLADET

Folk undrar vad tv-spalten har emot Peter Antoine.

Frågan ställdes regelbundet tidigare. Efter att Antoine själv förra helgen i rutan morskat upp sig mot den här spalten har det här frågetecknet ingått i var och varannat mejl och telefonsamtal.

Svar: jag har inte särskilt mycket emot Peter Antoine. Kan tvärtom stundom tycka att tysken är rätt kul och befriande när han i sömniga "Tipslördag" gläfser sina ofta burdusa fuck all-åsikter om svensk och internationell fotboll.

Men han är enkelspårig. För att uttrycka det milt. Invektiv som "kyss mig i röven" och "han kan dra åt helvete" har passerat hans eleganta mustasch så många gånger att de nu känns lika giftiga som en utskällning från Nalle Puh.

Peter Antoines meriter är inte riktigt av den digniteten att utbrotten känns slagkraftiga även 100:e gången om. Men att tycka illa om en sån gosig brumbjörn, nej det ids jag inte slösa adrenalin på.

Huvudskälet till att Antoine ändå då och då får sig en omgång i den här kolumnen är att han får klä skott för Fyransportens evigt gåtfulla arbetsmetoder. Man har en braksuccé under bältet. Kanalens lysande handbollsbevakning, i dagarna återigen högaktuell. Då är Fyrans sportredaktion förträfflig: seriös, engagerad, underhållande, lagom rolig. Därtill har man en av de bättre expertkommentatorerna alla kategorier, Claes Hellgren.

Skaffa experter

Varför inte den ambitionsnivån även kring "Tipslördag"? Då kanske detta surrogat till en folkhems-klassiker kunde följas av mer än pliktskyldiga inzappningar och gäspningar. Framförallt borde man skaffa sig en stab kommentatorer och experter som verkligen kan internationell, främst då, engelsk fotboll. Moster Märta lär inte bänka sig framför pseudotillställningar som Nottingham Forest-Coventry. Vi som ändå gör det, vi vill veta allt, mer och lite till. Tendenser, lagutttagningar, skador, skvaller. Med kunnigare, mindre effektsökande övriga röster skulle inte Antoine löpa så uppenbar risk att få symbolisera tradiga "Tipslördag." Min kollega Frank Östergren skrev redan för ett par år sedan om programmet:

"Lägg ner skiten." Det tyckte, och tycker, jag är att överdriva. Men att programmet definitivt behöver en förnyelse är ingen tvekan. Då kanske även en grymtande Listerlandsnalle skulle orsaka annat än axelryckningar.

Svår aggression

Om "Tipslördag" följs av axelryckningar förorsakar lekprogrammet "Spurt" svår aggression i en tv-soffa nära mig. Som licensbetalare känner jag mig rånad. Som Miro Zalar-beundrare sviken. En stav som brister mitt i hoppet kan inte vara mer snöpligt. "Spurt" är en kandidat till titeln tidernas mest menlösa SVT-program. Tommy Engstrands klassiska kalkon "Razzel" sitter nog bara på den tveksamma tronen en kort tid till.

Apropå klassiker: "Nya" "Sportspegeln" fortsätter att söka en fungerande form.

Noterar tacksamt att man bland annat tonat ned trailertjatet om inslag senare i programmet. För det var väl ingen engångsföreteelse senast?

"Richter" tog sig i andra programmet. I jämförelse med "Spurt" talar vi snart Aftonbladets TV-pris.

"Idrottsgalan" recenseras på annan plats. Men kan inte låta bli att hylla förhandsreklamen med Peter Jihde och Claes Åkesson. Kan inte de här killarna ta över "Håll käften"?

EM i konståkning i Malmö. Löst folk lär vara på g till Skåne. Är Rikskrim underrättat? Annars finns ju Roger Blomqvist på plats som privatspanare.

Lars Nylin ([email protected])