Magsjukan sänkte Sverige

Jätteskräll när Slovenien vann med 29–25

SPORTBLADET

SAO JOAO DE MADEIRA (TT:S UTSÄNDE)

En jätteinsats av Sloveniens målvakt Beno Lapanje, samt ett blågult lag sargat av magsjuka bidrog i högsta grad till att Sverige förlorade i den andra VM-matchen på tisdagen.

Det blev svensk förlust med 25-29 (12-14).

Foto: NIKLAS LARSSON/BILDBYRÅN
TVÄRSTOPP Ljubomir Vranjes och Sverige hade det svårt på mer än ett sätt mot Slovenien.

Tendensen mot Slovenien var som så många gånger förr: Sverige börjar stabilt, för att sedan falla på handbollsskalan.

Förr har svenskarna slitit till sig segern.

Nu gick det inte längre.

En anledning är att det svenska laget drabbades av magsjuka nattens före matchen. Målvakten Tomas Svensson kunde inte spela, och Peter Gentzel gjorde knappast en av sina bättre matcher.

Magnus Wislander började på bänken, men kom in i andra halvlek, dock utan att komma upp till normal standard.

Den tredje sjuka svensken, Kim Andersson, var aldrig aktuell för spel.

I den andra VM-matchen glimtade det svenska spelet till en stund och det gav en stabil ledning med 7-3 (Stefan Lövgren). Men på sju minuter spelade EM-tolvan Slovenien metodiskt och vände på siffrorna till egen favör. Ett slovenskt målvaktsbyte hjälpte laget att ta ledningen med 9-8 över de regerande Europamästarna.

Underläge för Sverige alltså, för första gången i matchen, och det berodde inte bara på Beno Lapanjes fina spel i Sloveniens mål. Det berodde på mycket bra instick på linjen och bra skott av slovenerna. Men rätt taskigt skytte av svenskarna, och blottor i försvaret.

Svaj igen

Peter Gentzel i målet fick inte särskilt bra täckning framför sig. Men några mål får han ta på sig, kraven på de svenska målvakterna är höga.

Magnus Andersson blixtrande skott till 11-11 var härligt, men tyvärr gjorde svenskarna efter det inte ett enda mål på sex minuter. Då fick Staffan Olsson till det både i fotarbetet och vänsterarmen och reducerade till 12-14.

När debutanten Robert Arrhenius gjorde sitt första VM-mål, reducering till 13-14, och Johan Pettersson rusade in 14-14 på en kontring var känslan ganska angenäm.

Så kom svajet igen.

Ljubomir Vranjes trampade över linjen i fritt läge med Lapanje.

Och Lapanje foträddade när Martin Frändesjö kom fri med den slovenske målvakten.

Vips gled Slovenien fram till ledning med 18-15. Kris igen.

Straffmiss och utvisningar

På det brände Stefan Lövgren en straff. Lapanje räddade. Och räddade ett friläge.

Svenskarna fick bara bollen förbi honom en gång på nio minuter under den här svåra fasen i VM-matchen, medan slovenerna överlistade Gentzel och det svenska försvaret sex gånger.

Sverige låg under med 16-20. Och med 23-27 med knappt fem minuter kvar. Och spelade fyra mot sex och fem mot sex efter två utvisningar.

Då var matchen körd för svensk del.

aftonbladet.se/TT

ARTIKELN HANDLAR OM