”Tio gånger värre än Bosman-domen”

Lilia Malajas dom gör att svenska lag kan spela helt utan EU-spelare

SPORTBLADET

KIEL

Polskan Lilia Malaja fick rätt i fransk domstol.

Det betyder att den europeiska idrotten står inför en gigantisk förändring.

- Den här domen har tio gånger större sprängkraft än Bosman-domen hade, säger Fifa:s ordförande Sepp Blatter.

Foto: AFP
Malaja vidtog rättsliga åtgärder mot franska basketförbundet - och vann. Här tillsammans med sin advokat.

Den polska basketspelaren Lilia Malaja stoppades när hon var på väg till den franska klubben Strasbourg 1998, anledningen var att det fanns en regel på hur många icke-EU spelare som fick finnas i de franske ligaklubbarna. Hon hävdade att hon blivit diskriminerad och tog till rättsliga åtgärder mot det franska basketbollförbundet. Hon stödde sig på det avtal som EU skrev med Polen 1991, där diskriminering förbjuds. Det avtalet har EU med ytterligare 23 Europeiska länder.

I december förra året kom domen.

Lilia Malaja fick rätt.

Blatter orolig efter domen

Det kan få stora konsekvenser för hela den europeiska idrotten. Än större än vad Bosmandomen fick när den kom 1995.

- Jag ser en stor fara, framförallt inom den europeiska fotbollen, säger Sepp Blatter, ordförande i det internationella fotbollsförbundet (FIFA), till den franska tidningen Le Monde.

- Denna överenskommelse har EU enligt Cotonu-fördraget med ytterligare 77 länder från Afrika, Karibien och Stilla havet. Malaja-fallet i kombination med EU:s utvidgning 2004 gör att domen den här gången inte slår på 15 länder som Bosman-domen gjorde utan den slår på fler än 100 länder.

Det skulle innebära att EU:s medlemsländer kan invaderas av spelare från flera håll i världen. Alla med ett mål - att idrotta på elitnivå och tjäna stora pengar.

- Det blir en vild avreglering, det finns en stor risk att mindre kompetenta spelare kommer in på marknaden eftersom de är billigare än egna produkter. Det är en snabb seger för individen och för de agenter som heller betjänar fotbollen än tjänar den, säger Sepp Blatter.

Inga EU-spelare alls

Det skulle kunna få de följderna att exempelvis allsvenska fotbollslag har en startelva som är identisk med något afrikanskt landslag eller att ett lag i den svenska basketligan ställer upp med fem spelare från Ryssland eller Bulgarien.

- Det går inte längre att hindra en fotbollsklubb från att spela med elva icke-EU spelare, sade Lilia Malajas advokat Michel Pautot när domen offentliggjordes i december.

Ett skräck scenario för samtliga EU-nationer och ett stort hot mot den inhemska idrotten och utvecklingen av egna talanger.

Anna Carlsson