Finsk sisu på isen – utan puck & klubba

Elina, Alisa och Susanna frälser EM-publiken

SPORTBLADET

MALMÖ

Blåvitt är en gångbar färgkombination när damerna i konståknings-EM gör upp om medaljerna. Trion Elina Kettunen, 21, Susanna Pöykiö 20, och Alisa Drei, 24, charmar publiken med sin inställning – den klassiska finska sisun.

Foto: BILDBYRÅN
Till vänster, namn: Elina Kettunen Ålder: 21 Främsta merit: EM-femma 2002 Mitten, namn: Alisa Drei Ålder: 24 Främsta merit: EM-nia 1999 Till höger, namn: Susanna Pöykiö Ålder: 20 Främsta merit: JVM-trea 2001

Tydligast prov på den tuffa attityden visade i går Alisa Drei som föll efter sitt första hopp, en trippel lutz, i det korta programmet och slog i vänsterknäet så illa att hon efteråt fick läkarundersökas. Trots skadan fullföljde hon närmast felfritt.

– De här tjejerna kan göra otroliga saker på isen även efter en smäll, smärtan känner de först när programmet är över, säger den finska lagledaren Tarja Ristanen.

Jagar första singelmedaljen

Inte sedan Susanna Rahkamo och Petri Kokko åkte hem EM-guldet i isdans 1995 har intresset för konståkning varit så stort i Finland. Det pratas mycket finska i det stora presscentrat som inryms i Baltiska hallen, vägg i vägg med Isstadion.

Efter förra årets EM där Elina Kettunen från Helsingfors slutade femma och Susanna Pöykiö, Uleåborg, sexa väntar det finska folket på en medalj i en singelklass i ett seniormästerskap – den första genom alla tider.

Fight om OS-platsen

– Men medaljer är inget jag tänker på när jag åker. Känner jag själv att jag gjort mitt bästa så är jag nöjd, säger Pöykiö.

Förra året fajtades Kettunen och Pöykiö länge om en plats i OS. Kettunen knep den.

Men kampen pågår fortfarande. EM handlar inte bara om medaljer. Finland har bara en plats i VM i Washington i slutet av mars. Den som är bäst i EM får åka.

– Det är sagt att det är vad man presterat under hela säsongen som gäller. Men i praktiken handlar det om att vara bäst i EM – det vet alla, säger Pöykiö.

Kettunen och Pöykiö är kompisar även utanför rinken. Drei hamnar utanför. Mycket på grund av hennes ryska ursprung.

Drei är född i Moskva men flyttade för många år sedan till Finland med sin mamma.

– Det handlar om kulturen, språket – det blir inte så att vi umgås, säger Pöykiö.

Har häng på toppen

Hur kommer det sig då att Finland har tre åkare i världsklass när Sverige, än så länge, inte har en enda?

– Jag vet inte vad det beror på men jag tror inte på förklaringar som handlar om att vi tränar annorlunda eller något sådant. Det har bara råkat bli så att vi är tre stycken som är bra samtidigt, säger Pöykiö.

Efter det korta programmet ligger finskorna åtta, nia och tia. Men drömmen om medaljerna lever. Och når de inte ända fram så slutar ändå en av dem som vinnare – av en amerikaresa.

Konkurrens och hård träning – därför är finskorna så bra

Martin Fransson