Ryska maffian måtte älska konståkningen

SPORTBLADET

MALMÖ

De är ganska tagna av ryssarna här nere i Malmö.

Inte nog med att många av dem var charmerande berusade redan vid invigningen.

De dominerar fullständigt på isen också.

Det är som om det sovjetryska konståkningsundret aldrig dött.

Jag skrev om den sovjetiska konståkningens snara förestående död och fall redan 1992 under OS i Albertville.

Jag talade med amerikanska och europeiska experter som alla förklarade tydligt och pedagogiskt för mig att konståkningen i den röriga ryska republiken var chanslös eftersom pengarna var slut. Arenorna förföll, tränarna flyttade utomlands och åkarna hade knappt ens råd med skridskor med tillräckligt många dubbar längre.

Dessutom sas det, på fullt allvar, att maffian inte intresserade sig för konståkning och det skulle i längden vara förödande. Bah.

Nu vet vi – maffian älskar konståkning. Pengarna flödar i rysk konståkning, hotbreven och mutorna till diverse domare har skickats runt som flygblad och höll ju som bekant på att hota hela sporten under OS i Salt Lake City.

Så säg inte annat än att ryska maffian älskar konståkning. På det sätt den alltid älskat att sola sig i skönhetens och konstens skugga. Ryska Sopranostyper flyter omkring här. Lagom feta, lagom arroganta, lagom salongsberusade, lagom briljantbeströdda. När jag stod vid ringside under isdansen i går på eftermiddagen hade jag fantastiska upplevelser av vulgaritet och stil. Ett av paren hade två tränare. En av dem i minkpäls ändå ner till marken. Den andra i sobelpäls. Båda svindyra. Båda mardrömmar för både militanta veganer och för ekonomiska roteln.

På invigningen var många lätt upprörda över många av ryssarnas vodkadoftande förtjusning.

Och på EM-hotellen berättade flera av kvinnorna i EM-staben för mig att de har haft allt arbete i världen med att freda sig från erbjudanden om att följa med upp på rummen och träffa den och den giganten och dricka den och den ädla drycken.

Det är på det hela taget som på den gamla tiden.

Om än med dyrare pälsar och klockor och armband.

De dominerar fortfarande – även på isen

Och på isen dominerar ryssarna. Damernas slutstrid i morgon kan bli en alldeles strålande uppgörelse mellan den regerande världsmästaren Irina Slutskaya som i går i korta programmet visade att hon är tillbaka i absoluta världstoppen. Hennes program med bland annat en dubbeltrippel var bäst i mina ögon och borde tagit henne till ledningen men Elena Sokolova gjorde ett fantastisk konstnärligt program som fick höga poäng och tog henne till ledningen.

Direkt sensationell är den 15-åriga italienskan Carolina Costner som tagit hela konståkningsvärlden med storm här och nu är med i toppen på allvar – trots att hon missade två hopp i programmet i går.

Annars var det rätt dålig klass på tävlingarna.

De som kommit för att titta på duktiga isprinsessor i världsklass blev nog rätt besvikna. Många av dem ramlade så fort de lyfte fötterna någon centimeter från isen. Långa stunder såg det ut som om man hamnat i någon sorts bisarr sagovärld av typen Prinsessan På Stjärten. Ingen saga med lyckligt slut – prinsessorna svor och var förbannade och tårarna flödade. Prinsessan På Stjärten vet att båda sminka bort sina blåmärken till nästan tävling och att visa känslorna öppet numera. Inga stela leenden efter fiaskoåkningar där längre.

Svenska hoppet Åsa Persson från skånska Osby misslyckades totalt.

Två misslyckade hopp och efteråt pratade hon om att hon stressar igenom programmet. Hon måste lära sig att ta ett hopp i taget utan att hetsa vidare.

Tekniken har hon delvis. Men psyket är långt, långt efter.

Åsa är 19 år och använder ny teknik sen ett halvt år och satsar nu vidare i Kanada. Fördomen säger att det måste gå fort i damernas konståkning. Men Åsa satsar på OS 2006 och 2010. Det låter långt, långt borta men 2010 är Åsa bara 26 år.

Och Lina Johansson, den andra stora svenska talangen, är 21.

Och italienskan Carolina Costner är 22...

Den som lever får se. Men här nere i Malmö bävar de än så länge mest för slutbanketten på lördag. Den kan bli väldigt, väldigt... rysk.