Utdömd - i kväll kan hon vinna EM-guld

Elena Solokova vägrade ge upp: Nu njuter jag av att åka

SPORTBLADET

MALMÖ

Hon var borta från konståkningens internationella scen i fem år.

Men i kväll är det ryska Elena Sokolovas tur i rampljuset.

- Jag tror hon tar hem det här, säger expertkommentatorn Lotta Falkenbäck.

Foto: REUTERS
storfavorit Elena Solokova har under hela sin konståkningkarriär stött på motgångar. Men hon vägrade ge upp och nu har hon en mycket stor chans att vinna EM-guld.

Med ett leende som gör den suraste av gnällspikar glad. Och med en säkerhet som får Volvo att vekna kan Elena Sokolova ta EM-guld i konståkning i kväll.

Ryskan ligger etta inför det avslutande fria programmet, före den fyrfaldiga EM-mästarinnan och storfavoriten Irina Slutskaya.

Det är dags för revansch för 22-åringen som under flera år fått kämpa i bakgrunden av sina framgångsrika landsmaninnor.

Elena Sokolova föddes i Moskva den 15 februari 1980. Redan som fyraåring började hon åka skridskor men ansågs inte vara någon vidare talang. Som 14-åring såg den meriterade tränaren Victor Kudriavtsev henne åka men sa:

- Det är inget speciellt med dig. Tyvärr kan jag inte träna dig.

Försvann i fem år

I stället tog hans fru Marina, som också är tränare, till sig den charmiga Elena och inom ett år stod det klart att det faktiskt var något speciellt med henne. 1997 tog Elena silver i JVM och året därpå blev hon åtta i senior-VM. I OS samma år kom hon på sjunde plats.

Sen försvann hon.

I fem år har Sokolova varit borta från de stora mästerskapen. Konkurrensen bland de ryska åkarna är otroligt tuff och Sokolovas stjärna dalade i slutet av 90-talet.

Men hon gav inte upp.

Från att ha placerat sig som 5:a, 3:a, 5:a, 6:a, 4:a och 4:a de senaste sex åren i de nationella uttagningarna slog hon 2002 till med en första plats.

Nervositeten som förr tog över när det gällde är som bortblåst. Nu är det ren säkerhet och glädje som strålar ur de stora grå ögonen. Den stora skillnaden, säger hon, är bytet av coach från Alexei Mishin till Victor Kudriavtsev.

- Min coach sa att jag inte fick lämna isen utan att ha gjort en trippel-trippel-kombination. Så jag gjorde det, sa hon på presskonferensen efter det korta programmet.

Kombinationen trippel lutz, trippel toe-loop är bland det svåraste som tjejerna kan göra på isen. Sokolova ser ut om hon kan göra den i sömnen.

Imponerar

SVT:s expertkommentator Lotta Falkenbäck tror att Sokolova blir svårslagen:

- I de två åken i EM har hon visat stort självförtroende och entusiasm. Hon är tekniskt suverän men det jag slogs mest av är hennes jäklar anamma.

- Hon ligger i ledningen efter kvalet och vet att en miss betyder att hon är borta. Ändå vågar hon sig på den svåra kombinationen trippel lutz, trippel toe-loop. Hon verkar inte ha några nerver. Man kan inte räkna bort Slutskaja men jag tror Sokolova tar hem det.

I somras ska ryskan ha varit nära att sluta efter att ha åkt på en hjärnskakning. Hon ångrar knappast beslutet om att fortsätta. I kväll kan det vara dags för EM-debutanten Sokolova att kliva in i rampljuset.

Äntligen.

- Just nu är det fantastiskt kul att åka och jag njuter varje gång jag ser en rink. Jag hoppas verkligen att detta bara är början.

Johanna Garå