Jenny Olsson tog SM-guld

SPORTBLADET

Idre

Vinterns svenska damsuverän gav inte konkurrenterna någon chans i öppningsdistansen i skid-SM.

Jenny Olsson körde i från alla andra och vann klart 15 km-loppet med gemensam start före klubbkamraten Mariana Handler och skrälltjejen Julia Limby.

Det var låga odds på att det skulle bli dubbelt Åsarna i Idre på torsdagen. Och riktigt dåliga på att Jenny Olsson skulle vinna.

Jenny Olsson har den här säsongen växt ut till en åkare av internationell klass. Och det var också klasskillnad i damloppet i Idre. Jenny Olsson blev SM-drottning 2001 och har efter en mellansäsong stora möjligheter att bli det igen 2003.

- Jag har fått vara frisk och har ökat träningsdosen mycket, kört mer styrka, sade guld-Jenny efter sitt fjärde SM-guld.

Jenny Olsson, 23, blir av allt att döma Sveriges stora hopp på damsidan i VM, som börjar om knappt fyra veckor med exakt samma disciplin som i Idre på torsdagen.

- Det går bättre och bättre för varje lopp med masstart, tyckte hon. Och det här var ju bra inför VM.

- Mitt mål där är att göra mitt bästa lopp för säsongen. Sen får vi se hur långt det räcker. Det har varit så mycket doping de senaste åren, så jag vågar inte ha några mål när det gäller placeringar.

Dålig fjolårssäsong

Mariana Handler hade liksom guldkompisen en dålig fjolårssäsong och fick inte åka med till OS. I vinter har det gått bättre och med sitt bästa SM-lopp avklarat kan hon räkna med att få en VM-biljett.

- Jag har haft en stigande form ganska länge, sade en nöjd silverdam.

Jenny Olsson och Mariana Handler drog obevekligt sönder fältet. Emelie Öhrstig, uttagen i sprint till VM, hakade på men åkte in i väggen och bröt.

I stället var det en sistaårsjunior som hängde med bäst bakom Åsarnaduon. Julia Limby, yngsta dotter till förre landslagsåkaren Tommy, åkte sensationellt in på bronsplats på skidor vallade av pappan, dryga minuten efter Jenny Olsson och 40 sekunder efter Mariana Handler - men halvminuten före Piteås Lina Andersson.

- Ja, det var en väldigt bra dag, sade 19-åriga Julia, som för övrigt hade storasyster Jenny två placeringar bakom sig.

- Formen ska komma nu, fortsatte hon och såg fram mot vinterns stora mål, junior-VM i Sollefteå första veckan i februari.

Systrarna Limby kommer från Orsa och tävlar för IFK Mora. Klassiskt starka Julia Limby såg till att Lina Andersson missade medalj. Men Lina Andersson var nöjd ändå. Det var hennes första individuella lopp med rejäl konkurrens i vinter efter en sällsynt sjukdomsdrabbad säsong.

Besked i rätt tid

Fjärdeplatsen var ett besked i rättan tid.

- En och en halv minut efter är ganska mycket, men jag vågade inte satsa offensivt. Jag tänkte att det kommer aldrig att hålla.

Lina Andersson har de senaste säsongerna varit Sveriges främsta skidtjej och kommer säkert att få en VM-biljett även om hon har långt kvar till sin toppnivå.

- Dit vill jag ju. Men jag måste träna mycket den sista månaden, både mycket mängd och ändå prioritera fartpass. Det kommer att bli tuffa veckor, sade hon.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM