En flygande flickfavorit

...men Pljusjtjenkos väg till toppen var tuff

1 av 2
Namn: Jevgenij Pljusjtjenko. Ålder: 20 år. Längd: 178 cm. Nationalitet: Rysk. Bor: St. Petersburg. Tränare: Alexei Mishin. Främsta meriter: EM-guld 2000 och 2001, VM-guld 2001 och OS-guld 2002.
SPORTBLADET

Jevgenij Pljusjtjenkos resa från Sibirien till världseliten har varit tuff.

För att kunna uppfylla sin dröm flyttade han ensam som 11-åring de 160 milen från sitt hem till tränaren i St. Petersburg.

I kväll kan storfavoriten åka hem sitt tredje EM-guld.

Grace, känsla och dramatik.

När Jevgenij Pljusjtjenko åker går kalla kårar längs ryggraden. Hans enorma inlevelse skiljer honom från alla andra manliga åkare. Men ord som styrka, spänst och vighet beskriver också den blonde ryssens vackra stil.

Det slår gnistor när han hoppar - han var först med kombinationen kvadrupel toeloop- trippel toeloop-trippel loop på tävling. Och som ende manliga senioråkare greppar han skridskon ovanför huvudet i en Biellmannpiruett.

Spexar till Tom Jones

I ett av hans spexnummer uppträder han i uppblåsbar muskulös överkropp till Tom Jones låt "Sexbomb". Vad han bjuder på i morgon återstår att se, men mycket talar för att han åker uppvisningen som nybliven Europamästare. För tredje gången.

Men livet har inte varit så enkelt för den blonde 20-åringen. Han föddes den 3:e november 1982 i ett fattigt hem i Sibirien och var ofta sjuk som liten.

Kylan gjorde att han fick kronisk hosta och låg på sjukhus i tre månader med allvarlig lunginflammation. Då flyttade familjen till en stad med mildare klimat - till Volgograd.

Gick på dansskola

Snart tillfrisknade pojken och för att få honom att röra på sig skrev föräldrarna in fyraåringen på dansskola och köpte en cykel. Han började också med konståkning och åkte skidor. Men snart var det bara skridskor som gällde.

När han var 11 år stängdes rinken i Volgograd så för att kunna fortsätta på hög nivå tvingades han flytta 160 mil hemifrån, till St. Petersburg. Alexei Mishin skulle bli hans nye tränare.

- Jag var liten, rädd för att gå vilse och jag längtade efter mina föräldrar, har Pljusjtjenkoberättat.

Jevgenijs mamma Tatiana skulle egentligen ha bott med honom men det fanns inga jobb i St. Petersburg. I stället tvingades hon tillbaka till Volgograd för att kunna finansiera sin sons dröm.

När Mishin tog över Jevgenijs träning var det inte bara som adept - han mer eller mindre adopterade en son. Han hyrde en lägenhet i St. Petersburg där Jevgenij och hans mamma kunde bo.

- När jag kom till St. Petersburg tog Mishin hand om mig som om jag var hans son. Han var väldigt snäll och hjälpte mig med allt - han lärde mig till och med att äta med kniv och gaffel. Utan honom skulle jag inte vara någonting.

1997 blev Pljusjtjenko juniorvärldsmästare och åkte året därpå till VM som "sällskap". Men så lämnade nyblivne OS-mästaren Ilia Kulik återbud och 16-årige Pljusjtjenko fick chansen. Och som han tog den.

Han vann kvalet och efter det korta programmet låg han 2:a. Till slut blev det brons och succén var ett faktum. Samma år kom han tvåa i EM.

Två år senare sa Pljusjtjenko åt sina föräldrar att sluta arbeta. Han skulle själv se efter familjen. Tatjana är sedan dess alltid med honom. Fast varken hon eller pappa Viktor har sett sonen tävla live. Eftersom det har blivit en tradition så kommer de inte vara på plats i kväll heller.

Mishin hade också hand om Alexej Jagudin, som lämnade återbud till EM i Malmö, men när rivaliteten blev för stor bytte Yagudin tränare. Det var Pljusjtjenko som blev rysk mästare 1999 men den störste konkurrenten vann EM.

Inför VM samma år munfajtades de i media och båda erkände att de inte gillade varandra. Men det var Yagudin som strax därefter kunde titulera sig världsmästare.

Året därpå vann Pljusjtjenko de ryska mästerskapen och EM men återigen tog Jagudin hem VM-guldet.

En tystlåten stjärna

Alexej Jagudin är omtyckt bland journalister och åskådare medan Pljusjtjenko är tystlåten och helst håller sig på sin egen kant.

- Vi är motståndare på isen, vi vill besegra varandra med hopp och åkning. Men när skridskorna åker av, då pratar vi med varandra. Det betyder att det inte finns någon fiendskap emellan oss, menar Pljusjtjenko.

Några som gillar Pljusjtjenko är flickorna. Skrikande tonåringar är vardag vart han än går.

- Jag är förvånad över att de får tag på mitt telefonnummer och ringer och ringer. Jag försöker att inte prata med dem. Jag hoppas att tjejerna inte blir sårade men just nu har jag verkligen inte tid för dem.

Tog fel tåg

Flickorna i Malmö ska vara glada att idolen hittade fram till slut. Från Kastrup följdes Pljusjtjenko till rätt perrong men han lyckades ändå hoppa på fel tåg - till Ystad. Eftersom han visste att Malmö låg nära vatten så stegade han mot Bornholmsfärjan men stoppades lyckligtvis av uppmärksamma konståkningssjälar.

Pljusjtjenko är här. För att vinna. Mycket riktigt ligger han etta efter det korta programmet trots en miss i kombinationen. När han i kväll åker sitt friprogram, till musik som komponerats speciellt till honom av Igor Korniljuk, gör han det med ytterligare ett guld i sikte.

Johanna Garå