Djurgårdens segertåg fortsätter i elitserien

Christian Eklund avgjorde matchen i slutsekunderna inför storpublik

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Tungviktsmötet i Globen stod 2-2 och såg ut att gå till förlängning.

Matchklockan visade 19.51.

Då skickade Christian Eklund in 3-2 åt Djurgården och sänkte Frölunda.

- Vi ville visa vad vi var gjorda av, sade tränaren Niklas Wikegård.

Det som tidigt i höstas var ett gapande tomt Globen, med ett svajigt, svagt, ostrukturerat Djurgården har sent i serien vänt, svängt, förvandlats till en välbesökt arena med ett stabilt topplag på isen.

Djurgården går som tåget, skenar mot nya segrar i varje omgång, Frölunda på lördagen var den trettonde hållplatsen, som gav den tolfte segern i en imponerande svit.

Tolfte segern på tretton matcher

- Vi var väldigt laddade inför den här uppgiften. Både vi och Frölunda ville visa vad vi var gjorda av, sade Niklas Wikegård.

De två öppnande perioderna bjöd inte på sprakande ishockey, men de 10 133 på plats fick ändå se två kunniga lag, rustandes för guldstrid.

Analysen när slutspelet kryper närmare? Båda lagen kan gå mycket långt. Djurgården visar i januari stundtals upp skolbokshockey, med fart, med tyngd, med spelare säkra i sina roller. Frölunda har visat samma sak under lång tid - och har dessutom precis gjort klart med spelaren som ska fixa de vinnande målen. Nye NHL-meriterade finländaren Tomi Kallio hamnade i hetluften direkt i sin debut efter att ha blivit spelklar precis före nedsläpp. Först höll 25-åringen på att göra mål i sitt första byte, sedan var han på isen när Frölunda slarvade i mittzon vilket ledde fram till att Per-Anton Lundström kunde göra 1-0 för Djurgården, men när andra ronden bara var 4.32 gammal tog Kallio revansch och drog dit 1-1 i powerplay. Djurgårdens poängkung Kristofer Ottosson pillrade minuterna senare in 2-1, ett resultat som skapade en vidöppen sista period.

- Jag tyckte att Djurgården öppnade matchen bäst, men det var hög intensitet igenom hela matchen och när vi fick 2-2 tidigt i tredje så tog vi över. I det läget trodde jag på seger, sade Frölunda-tränaren Conny Evensson.

Djurgårdsbacken Staffan Kronwall, i övrigt mycket bra, passade fel i egen zon och såg Niklas Andersson slagskottskvittera. Tendensen var att Djurgården tröttnade.

Eklund utnyttjade drömläget

- Vi hade varit det drivande laget och vunnit mest närkamper så vi gick ned oss lite, sade Wikegård.

Matchen var på väg in i sudden deaht när Christian Eklund plötsligt fick drömläget. Joakim Eriksson krigade fram pucken djupt i offensiv zon och gav Eklund fri is mot Frölunda-målvakten Henrik Lundquist.

Eklund sköt direkt.

Skottet satt högt.

Målet betydde tre poäng - och en psykologisk skalp.

- Djurgården är i en ruskig form just nu, det är bara att erkänna, sade Conny Evensson.

Anders Burström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM