Malmö bröt bortasviten - höll undan för Brynäs

"Förbaskat kul att få vinna på bortais"

SPORTBLADET

GÄVLE

Inte sedan den 22:a omgången i Linköping (5-2) den 26 november hade Mif vunnit på bortais.

På lördagen kom den andra trepoängaren, 4-0 (1-0, 1-0, 2-0) mot Brynäs i Gavlerinken.

Malmö hade sju raka förluster bakom sig innan den negativa sviten kunde brytas, utöver den dystra sviten på bortaplan.

Att Per Bäckmans mannar förr eller senare skulle vinna utanför Malmö har en längre tid stått klart. Laget har spelat riktigt bra, ofta bara förlorat med uddamålet och någon gång måste även turen vara med skåningarna.

Så resonerade man åtminstone inom Mif-laget. Ingen lät sig nedslås över de uteblivna segrarna, och nu kom trepoängaren - i ödeskampen mot Brynäs. Inte heller oförtjänt på något sätt.

Fokin viktig

Det var tufft, tätt och grinig stämning på isen och lite av slutspelsstuk över händelserna på isen. Stora och starka Mif behärskade helt klart den varianten bäst, stod upp i alla lägen och satte åt rejält.

Dessutom hade laget ett säkert försvarsspel med storspel från målvakten Andreas Hadelöv, som höll nollan med bravur.

Malmös nya backförstärkning, 39-årige Sergej Fokin, inledde målskyttet efter sju minuter då han höll sig framme i trafiken framför Jamie Rams kasse och styrde in ledningsmålet.

- Fokin betyder mycket för oss, berömde Mif-tränaren Per Bäckman.

- Han är stor och stark och rensar bra framför egna målet och nu fick han göra mål också i sin andra match. En fin förstärkning vi fått i slutspurten.

2-0 prickade Daniel Rydmark in i andra periodens mitt, hans 17:e mål för säsongen.

De två avslutande målen i slutminuterna kom i öppen Brynäskasse, då Ram plockats ut redan efter 16.24. Chansningen gick inte hem, Rydmark kunde göra sitt andra mål för kvällen och Marcus Thuresson avslutade målgörandet för Mif efter Rydmark-framspelning.

Var orolig

- Vi var illa ute i första perioden, säger Per Bäckman. Vi var övertända i matchöppningen, drog på oss ett par utvisningar men Hadelöv räddade oss.

I andra perioden spelade Malmö upp sig, hade ett klart grepp och 2-0 inför slutperioden var i sin ordning.

- Ändå var vi lite oroliga. Vi har tappat 2-0-ledningar förut trots att vi kämpat bra. Nu höll det, vi kunde spela på resultatet och det är förbaskat kul för grabbarna att äntligen få vinna på bortais.

Tränare Bäckman berömde i första hand sin duktige målman Hadelöv, backarna Peter Andersson och gamlingen Fokin och de tre centrarna Thuresson, Rydmark och Mikael Wahlberg.

Brynästränaren Gunnar Persson var nöjd med kämpainsatsen men givetvis inte med att det på nytt blev en mållös match och en hemmaförlust, när man hade avgörandet i sina egna händer och kunde ha passerat just Malmö i tabellen.

TT