Vranjes snabba fötter fick fart på Sverige

Men på söndag väntar det tuffaste motståndet - favoriterna Danmark

SPORTBLADET

SÃO JOÃO DA MADEIRA

Med Ljubomir Vranjes på snabba fötter blev det fart på Sverige, som vann mot Algeriet med 32-28 (17-12) och är klara för nästa veckas mellanfas.

Men först ska Danmark besegras och gruppspelet avslutas på söndagen.

Det är ingen lätt uppgift. Sverige har förlorat de fyra senaste matcherna mot Danmark, senast i World cup i höstas.

- Det blir en spännande match, det unga Danmark mot det gamla Sverige, sade förbundskaptenen Bengt Johansson och mös belåtet åt sitt svar.

Sverige spelade mot Algeriet redan klockan 14 på lördagen medan danskarnas match mot Egypten startade klockan 20 på kvällen.

Tiden talar för Sverige?

- Mentalt behöver man 24 timmar för att ladda om. Danskarna får 17 och det är de inte vana vid. Men vi hade klarat det, passade han på att säga eftersom det var flera danska journalister bredvid.

Vem i Sverige är bäste danskdödaren?

- Kollektivet, sade Johansson.

- Men vi har en bra förbrödring utanför planen, spelare och ledare, vi byter matchvideor och hjälper varandra. På planen är det en annan sak.

Det har ju spekulerats om läggmatcher för att få bättre utgångsläge och undvika svåra motståndare i mellanfasen, det har snackats om att få poäng eller inte med sig.

Regelverket, som det internationella handbollförbundet, IHF, satt ihop bara för detta VM är knepigt.

Det är rött kort där.

Måste höja nivån

På söndagskvällen cirka 22.30 är gruppspelet över och resultatet mellan Slovenien och Algeriet avgör hur många poäng Sverige får med till mellanfasen och vilken motståndare som väntar på onsdag.

En bra lösning är att vinna alla matcher. Det brukar bära långt.

- Absolut, och vi vill vinna alla matcher. Men vi måste upp på semifinal- eller finalnivå i vårt spel för att klara danskarna. Det är ett mycket bra lag, sade Ljubomir Vranjes.

Han, Magnus Andersson och Stefan Lövgren spelade från nio meter i offensiven och den trion satte fart på det svenska spelet mot Algeriet.

Sverige ledde med hela nio mål, 27-18, när det återstod drygt en kvart. Då brast det i koncentrationen och på sju minuter tog Algeriet in på försprånget, det stod 29-26.

Missade frilägen

Men det var inte någon fara på taket. Sverige gjorde en bra match.

Och kom till avslut och vågade ta lägena på ett mer förtroendeingivande sätt än i de tidigare matcherna.

Fast svenskarna missade massor av frilägen. Men det oroar inte tiomålsskytten Ljubomir Vranjes.

- Nä, det snackar vi inte om. Vi skapade ju massor och efterhand i turneringen så kommer avsluten att sitta i målet. Vi blir bättre och bättre. Vinnarkänslan kom i andra halvlek mot Brasilien. Nu tycker jag att alla kom loss, spelet stämde bra.

- Och det här med missar är inte så konstigt. Målvakterna är bra. Nu ska vi överlista danskarnas, både Kasper Hvidt och Peter Nörklit är väldigt bra.

Och Sveriges Tomas Svensson, som stod hela matchen mot Algeriet, får spela mycket bra för att mota danska skott. Inte minst från vänsterkanten där Lars Christiansen härjar.

Svensson från Eskilstuna, med nio år i Barcelona, ett i Atletico Madrid och två i Bidasoa Irun, gjorde sin hittils bästa match i Portugal.

Det bådar gott.

Bo Harmby/TT