Fredrikssons hektiska helg började med seger

"Det går undan som aldrig förr"

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Sveriges hetaste skidåkare just nu efter lördagens seger i Oberhof:

Mathias Fredriksson - ny ledare i världscupen.

Men det är inte säkert att SM-publiken i Idre får se honom i söndagens stafett.

- Jag är lite tveksam, säger Mathias.

Tre veckor före VM framstår 29-åringen mer och mer som det stora svenska hoppet i italienska Val di Fiemme.

Segern i Oberhofs masstart över 15 km klassisk stil var säsongens andra i världscupen. Och för fjärde gången i vinter klev han upp på prispallen som medlem i topp-tre.

En ny buckla, ännu en prischeck, men viktigare än så efter fullträffen i de tyska alperna - nu leder han världscupen. Mathias var 5,6 sekunder före Reto Burgermeister, Schweiz, och 7;5 sekunder före norrmannen Frode Estil. Och när tysken Rene Sommerfeldt inte kom bättre än tolva, smet Fredriksson upp som tätman i cupen. Han har 530 poäng mot Sommerfeldts 488.

Tveksam till stafetten

Bättre publikmagnet kan inte SM-arrangören i Idre få, bättre ankare i stafettlaget kan Östersund inte önska sig. Fast risken finns att nya klubben får klara sig utan Mathias i söndagens guldjakt.

Sent på lördagseftermiddagen visste Fredriksson inte om han skulle hålla sig till ursprungsplanen, först världscup i Oberhof sedan SM-stafett i Idre.

Medan han försöker klämma ut de nödvändiga dropparna vid dopningskontrollen säger Mathias i mobiltelefon till TT:

- Jag är lite tveksam. Ska först ta ett snack med klubben om hur vi ska göra och sedan får vi se. Det är ju faktiskt inte ens säkert att jag hinner komma fram i tid.

Han hade bokat biljett på flyget Frankfurt-Oslo vid niotiden på lördagskvällen och beställt hotellrum i Oslo. Tidigt på söndagsmorgonen hämtas han i bil och körs till Idre.

Vann trots fall

Om Mathias Fredriksson lyckas hålla tidsplanen kommer han inte fram till SM-anläggningen förrän några timmar före stafettstarten.

Inte rädd att det blir för mycket?

- Jo, det finns en risk för det. Tankarna har funnits, säger han.

I Oberhof tog han kommandot tidigt. Inte ens ett fall kunde stoppa vinterns formstarkaste skidsvensk.

- Jag försökte gå upp i täten efter ungefär en kilometer och hålla ganska bra fart och drog nog en fem kilometer. Sedan tänkte jag ta det lite lugnare och sjunka tillbaka lite, men det gick inte så bra. Jag körde ihop och ramlade, kom upp igen, men då var jag sist i klungan.

- När det var fem kilometer kvar gick jag upp i täten igen, fick en meter. Jag hade otroligt bra skidor och kände mig pigg, säger Mathias Fredriksson.

Henrik Skiöld/TT