Ryska muren

Pljusjtjenko såg till att alla guld hamnade i öst

1 av 4
1. Herrar: Jevgenij Pljusjtjenko.
SPORTBLADET

Ryssland tog hem alla fyra gulden vid konståknings-EM i Malmö.

Senast i raden - den överlägsne Jevgenij Pljusjtjenko i herrklassen.

- Jag gjorde inga misstag, sa ryssen efter sitt tredje EM-guld.

Fransmannen Brian Joubert, som låg tvåa efter det korta programmet, var förste åkare ut i den sista gruppen. 18-åringen bjöd på en enastående friåkning och fick stående ovationer, men få trodde att det skulle räcka. För kvar var storfavoriten Jevgenij Pljusjtjenko.

En kvadrupel

Åtta tripplar och en kvadrupel senare stod det klart. Ryssen pallade för pressen och gjorde ett otroligt åk. Av två domare fick han perfekta 6.0 för sitt artisteri och guldet var hans.

- Jag hade problem på uppvärmingen, jag missade både flippen och ögeln. Men jag tog mig samman och båda satt när det gällde. Det var väldigt positivt. Jag kämpade mot mig själv och lyckades, sa 20-åringen från Sibirien.

Domarna anonyma

Eftersom ingen kan se vilket lands domare som sätter vilket betyg funderade Pljusjtjenko på vem som stod bakom fullpoängarna.

- Kanske var det Frankrikes domare, skämtade han på presskonferensen och nickade mot de två fransmännen, Joubert och Stanick Jeannette, på silver- och bronsplats.

Guldet - en revansch

För Pljusjtjenko var guldet en revansch för förra säsongens skador då han missade både EM och VM. Största konkurrenten Alexej Jagudin vann då guld i EM, VM, OS och Grand Prix finalen.

Den fyrfaldige världsmästaren missade EM i Malmö på grund av skada.

Förhoppningsvis kan Jagudin vara frisk tills i mars. Då avgörs VM i Washington. Och Pljusjtjenko kan få värdigt motstånd.

Johanna Garå