Läggmatcher avgjorde bordtennisens elitserie

"Jag tycker det är dags att kasta ut alla nordkoreaner från elitserien".

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Bordtennisklubben Enigs nordkorean Jong Kyong-Chol fick order att förlora för att landsmannen Kim Song-Huis lag Kalmar skulle stanna i den högsta serien.

Det gjorde att Enig degraderades.

- Jong Kyong-Chol har erkänt att han förlorade med flit, säger Enigs lagledare Kurt Persson till TT.

- Jag tycker det är dags att kasta ut alla nordkoreaner från elitserien.

Foto: AP
Waldner & Co fick hjälp av Nordkoreas ledare.

Enligt tidningen Östra Småland fick Jong Kyong-Chol order om att förlora sin matcher i seriens två sista omgångar, mot bottenkonkurrenterna Kalmar och Rekord. Anledningen skulle vara att Nordkoreas största stjärna, Kim Song-Hui, då skulle hänga kvar i den högsta serien med Kalmar.

Detta bekräftas också av Göran Wranå, som är lagkamrat med Jong Kyong-Chol i Enig.

- Det lyste igenom att han inte fick prestera sitt bästa, att det var någon som styrde honom. Men jag vill inte nämna vem som styrde honom, säger den före detta landslagsspelaren Wranå, som var nia på EM 1990.

- Jag är hans bästa kompis här i Sverige och han skulle inte ha något liv om jag skulle säga vad han sagt till mig, säger Wranå.

Hotades

Enligt Kurt Persson har Jong Kyong-Chol hotats; om han inte förlorade skulle han kastas ut från landslaget, skickas hem till Nordkorea och aldrig mer få lämna landet.

Att Jong Kyong-Chol spelade ovanligt dåligt i de två sista seriematcherna bekräftas av flera bordtennisintresserade.

- Jag vill inte säga att det var en någon läggmatch, men han var väldigt dålig. Normalt är han mycket bättre, säger den svenske förbundskapten Peter Sterneborg, som var på plats för att se söndagens match mot Rekord.

Då föll Jong Kyong-Chol mot kinesen Chen Yan och Anders Holm.

- Han kan förlora mot dem även om han spelade bra, men nu var han fantastiskt dålig, säger Sterneborg.

Jong Kyong-Chol föll även mot den matchotränade Jan-Ove Waldner i ödesmatchen i seriens näst sista omgång.

- De enda matcher som Waldner vunnit efter sin comeback är mot just Jong Kyong-Chol, en singel och en dubbel, berättar Enigs lagledare, sekreterare, kassör och kontaktman Kurt Persson.

Även Göran Wranå anser att hans lagkamrat agerade underligt:

- Han slog servar direkt i nät, sådana servar som man bara lattjar med på träningarna annars och när vi mötte Rekord i måndags sprang han hela tiden och hörde sig för hur det gick för Kalmar.

- Och när han förlorade sina matcher uppträdde han inte som vanligt, han reagerade inte alls. Det var som om han ville visa att han inte fick vinna, säger Wranå och drar paralleller till formel 1-förare som släpper förbi stallkamrater på mållinjen.

Alla är dock inte lika övertygade om att det var en läggmatch.

- De flesta i Kalmar BTK tycker de här anklagelserna är befängda. Jag såg matchen mot Waldner och tycker inte det var någon läggmatch, säger Kalmars kanslist Johnny Eklund.

Gemensamt avtal

Lokalkonkurrenterna Kalmar och Enig har gemensamt ett avtal med Jong Kyong-Chol, Kim Song-Hui och en tredje person, som i avtalet kallas tränare.

- Enig betalar för Jong Kyong-Chol, Kalmar för Kim Song-Hui och klubbarna betalar sedan gemensamt för den så kallade tränaren. Men har är ingen tränare utan en polis som övervakar killarna, förklarar Kurt Persson, som nu vill att trion skickas hem till Nordkorea:

Persson får medhåll av Göran Wranå, som själv kommer att ta kontakt med Svenska bordtennisförbundet för göra att anmälan:

- Vi accepterar vår degradering, men vill ändå att förbundet ska utreda det här. Man måste ändå komma ihåg att det här inte är Kalmars fel, vi har en bra relation och vi i Enig tränar och sparrar med killarna i Kalmar. Det här är ett spel mellan nordkoreanerna, där den ena av dem bara lyder order.

Svenska bordtennisförbundets ordförande Ingmar Nygren-Bonnier säger att förbundets tävlingskommitté ska utreda frågan om det kommer in en anmälan, men vill inte döma någon på förhand.

Lars Markusson/TT