Frölunda imponerade i prestigemöte mot Färjestad

Och drar ifrån i toppen av elitserien

SPORTBLADET

GÖTEBORG

I ett fullsatt, kokande Scandinavium vann Frölunda tisdagens prestigemöte mot Färjestad med 5-2.

Det var tätt, tufft och tempostarkt i en match av slutspelskaraktär.

- Bara att gratulera Frölunda till en riktigt bra match, i dag var de klart bättre än oss, tycker Tommy Samuelsson assisterande coach i Färjestad.

Och det är en klockren analys. Båda lagen kom ut heltaggade på isen och drog upp ett högt tempo till publikens belåtenhet. Men det var hela tiden Frölunda som såg starkare ut bakåt och vassare ut framåt.

Därför kom det som en kalldusch för hemmalaget när Färjestad tog ledningen sex minuter in på första perioden. Marko Jantunen, den forne Frölunda-stjärnan, spelade fram till Färjestads nyförvärv, finske Hannes Hyvönen som smällde in 0-1 bakom Henrik Lundqvist.

- Det kändes lite snöpligt, men så är det ibland, säger Frölundas tränare Conny Evensson.

Som fick se sitt lag återta initiativet och kvittera drygt två minuter senare i powerplay. Magnus Kahnberg tråcklade sig in framför mål, tappade pucken som gled ut till Oscar Ackeström som ur liten vinkel sprätte upp kvitteringen.

Första hemmamålet för Kallio

I andra fortsatte Frölunda spela starkt bakåt och vända spelet snabbt när de fick pucken. Och vid en snabb spelvändning gick pucken fram till Frölundas nyförvärv, Tomi Kallio, som presenterade sig för sin nya hemmapublik med att dra in 2-1 mellan benen på Sinuhe Wallinheimo i Färjestadsmålet. Kallio kan bli mycket värdefull för Frölunda i det stundande slutspelet.

- Med honom har vi fyra riktigt bra kedjor, det kvittar vilken av dem som sätts in. Det blir viktigt för oss framöver, menar Conny Evensson.

Efter 1.24 av den tredje perioden gjorde Patrik Carnbäck matchens snyggaste mål, återigen efter en brytning i mittzon och en snabb kontrastöt. Carnbäck bröt, passade till Jan-Axel Alavaara som höll i och höll i och i sista sekunden spelade tillbaka till Carnbäck som stötte in 3-1.

Tabbe av Lundqvist

Nu var det tung uppförsbacke för Färjestad och efter drygt halva perioden avgjordes matchen i praktiken när Oscar Ackeström blev tvåmålsskytt, passning av nyttige Carnbäck. Också han fick bli tvåmålsskytt när han fastställde slutresultatet 5-2 i tom bur i slutsekunderna. Dessemellan gjorde lanslagsmålvakten Henrik Lundqvist sin enda tabbe i matchen när han skulle stöta undan en puck men hade sådan vinkel på klubban att pucken gick upp i en båge över honom och in i mål. Synd om Lundqvist som i övrigt spelade oerhört stabilt.

Frölunda ser mycket starka ut och spelar med stort självförtroende nu. För Färjestad ser det något tyngre ut, men å andra sidan saknades tunga namn som skadade Marcel Jenni och avstängde Peter Nordström.

Jerker Edgren/TT