Miljonklippet

Jonas Wallerstedt kan bli Sveriges första proffs i Ryssland

SPORTBLADET

Två miljoner om året efter skatt, fri bil och fri bostad.

Inte konstigt att allt fler väljer proffslivet i Ryssland.

Jonas Wallerstedt, 24, kan bli förste svensk.

- En utmaning och ett äventyr, säger han.

Wallerstedt.

Den före detta Norrköpings-forwarden kom i går hem från Torpedo ZIL:s träningsläger på Cypern. Två matcher, ett mål och en assist - sedan hade Wallerstedt ett kontraktsförslag i näven.

- Klubben är väldigt nöjd och min agent (Kent Carlzon) sitter i förhandlingar just nu. Det finns en del att diskutera: hur jag ska bo, ekonomiska villkor och kontraktslängd.

En rysk toppspelare tjänar över två miljoner kronor netto om året. Enligt vad Sportbladet erfar har Wallerstedt erbjudits drygt 1,5 miljoner samt fri bil och fri bostad.

- Jag har hört att de betalar bra pengar, säger Jonas försiktigt.

Åtta nyförvärv

Storsatsande Torpedo ZIL har redan värvat åtta nya spelare, bland annat landslagsmännen Dmitri Khlestov (Ryssland) och Alexander Rekhviashvil (Georgien). Dessutom har förre storstjärnan Sergei Aleinikov (tidigare i Juventus) engagerats som tränare.

- Jag har fått intrycket att klubben verkligen satsar och det är inspirerande att komma till ett sånt lag, säger Jonas Wallerstedt.

Bakom satsningen står en av Rysslands mäktigaste oligarker, Vladimir O. Potanin. Miljardären köpte upp statliga företag när kommunismen föll samman och hade snart byggt upp ett gigantiskt imperium.

Där ingår bland annat Norilsk Nikel-koncernen - ett av världens största gruvföretag och världens största producent av nickel - som i december köpte Torpedo ZIL.

Vladimir O. Potanin går under smeknamnet "Baby Billionaire" - han är bara 42 år men redan miljardär"

Torpedo ZIL lär knappast göra honom rikare men:

- Det är vanligt att oligarkerna till sitt företagsimperium knyter ett populärt fotbollslag. Ett sätt att få ut företagsnamnet och skapa goodwill, säger rysslandsexperten Malena Mårds på Utrikesdepartementet, UD.

Trenden blir allt vanligare, och därmed väljer fler och fler fotbollsspelare att pröva proffslyckan i Ryssland.

Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, räknar i år med "nytt rekord" i utländska spelare.

"Vill utvecklas"

Jonas Wallerstedt kan bli historisk, som förste svensk.

- Alltid kul att vara först, skrattar han.

- Men det är inget jag egentligen tänker på. Man kanske får ta några smällar men jag vill utvecklas som spelare och mitt intryck så här långt är att förutsättningarna finns, säger han.

Robert Laul