Sverige klarade första hindret

Slog Ungern med uddamålet

SPORTBLADET

ESPINHO (TT:S UTSÄNDE)

Första hindret på en minerad väg till VM-semifinal klarades av.

Det svenska handbollslandslaget besegrade Ungern med 33-32 (17-17) i den första av de två matcherna i mellangruppen.

Foto: NIKLAS LARSSON/BILDBYRÅN
Andeas Larsson laddar stora kanonen i ödesmatchen mot Ungern.

Men det var nervigt när ungrarna kom i kapp på slutet.

Det tog nästan femtio minuter innan det verkade gå vägen. Ljubomir Vranjes sköt en straff, bollen tog i stolpen men studsade via målvaktens fot i mål. På det gjorde Magnus Wislander 28-24.

Sverige gjorde rycket och var i ledning med 32-27 när det återstod fem minuter.

Stefan Lövgren spelade en stor roll här, liksom Peter Gentzel i målet. Försvaret offrade sig och täckte ruggigt hårda skott.

Men det blev en rysare. Sveriges spel åkte berg- och dalbana.

- Jadå, visst var det nervigt på slutet men vi ledde ju, sade Magnus Wislander.

Sveriges spel har varit bättre. Det var trögt och lite orörligt.

- Inställningen var inte den bästa. Men den som idrottat vet att ibland fungerar kroppen och hjärna bra, ibland inte. Då får man kämpa.

Gentzel tillbaka

Peter Gentzel byttes in efter ödesmatchens första tjugo jobbiga minuter då Tomas Svensson hade haft problem med exkubanen Carlos Perez skott och den långe Laszlo Nagys.

- När de fick skjuta mål som ungrarna gjorde är varken försvaret eller målvakten riktigt bra. Men Perez och Nagy är två av världens bäste skyttar. Men samtidigt tycker jag Tomas Svensson skulle ha tagit tre-fyra skott till.

Sverige verkade komma loss.

Gentzel tog en straff, och skott från Perez och blev snabbt uppvärmd efter tre matchers rehabilitering av en ond rygg.

Men Andreas Larsson och Johan Pettersson missade frilägen. Och en felpassning av Staffan Olsson förde till svenskt underläge med 15-17.

Blågula stolpar

Men innan de första jämna 30 minuterna - inget av lagen förmådde rycka ifrån - var förbi satte Johan Pettersson en straff och Andreas Larsson klippte in sitt fjärde mål.

Sverige hade målstolparna på sin sida. Vid 7-7 prickade Laszlo Nagy, Barcelonas storskytt, och Perez trävirket varsin gång. Man kan också se det som att Gentzel fick dem ur balans.

Svenskt underläge minuterna efter pausen kvitterades av en härligt underskruvad slags lobb från Magnus Wislanders känsliga hand. Hans femte i matchen.

Men 19-19 blev snabbt 20-21. Uppförsbacke alltså för svenskarna.

Men ännu en gång vände de ett underläge när Johan Pettersson satte 22-21, en retur på hans egen missade straff.

Frankrike slog Slovenien

Det är, som nog ingen undgått, trots segern bistra utsikter för Sverige i jakten på en semifinalplats. Det krävs seger även mot Frankrike på torsdagen.

Frankrike vann sent på söndagen mot Slovenien med 31-22.

Det innebär att Frankrike har fyra poäng, Slovenien två och Sverige två inför torsdagens matcher.

Om Slovenien slår poänglösa Ungern, måste Sverige slå Frankrike med minst sju mål för att nå semifinal. Vinner Slovenien och Sverige hamnar alla tre topplagen på fyra poäng i mellanrundan och inbördes målskillnad i matcherna lagen emellan avgör. Det är redan klart att Slovenien inte kan gå vidare till semifinal då de har målskillnaden 51-56 efter att ha slagit Sverige med 29-25 och förlorat mot Frankrike med 31-22.

Men om Ungern tar poäng av Slovenien spelar målskillnaden ingen roll för Sverige. Då räcker det med uddamålsseger mot Frankrike eftersom inbördes möte går före målskillnad om bara två lag slutar på samma poäng.

- Det ser väl rätt bra ut. Vårt mål är att ta en OS-plats, sade förbundskapten Bengt Johansson, som inte ville spekulera i eventuella målskillnadsaffärer och storsegrar mot Frankrike..

För att fortfarande ha chans att ta en OS-plats - det vill säga att sluta bland de sju bästa i turneringen - måste andraplatsen i mellanrundsgruppen knipas. Med onsdagens resultat räcker det med att ''bara'' slå Frankrike för att det ska vara säkrat.

Men det är inte så bara.

Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM