"Hoppas vi kan få lite segrar i år"

Tommy Söderberg ser fram emot det nya landskampsåret

SPORTBLADET

Fred på jorden, en skola utan mobbning och sju rätt på V75.

Men framför allt hoppas Tommy Söderberg att 2003 blir året då:

- Vi lyckas kvalificera oss för EM i Portugal.

Sportbladets Robert Laul blickar framåt och kan redan nu se vilka spelare som kommer att utmärka sig lite extra under fotbollsåret 2003.

Här är hans förslag till...

Tunisientruppen innehåller många spelare, 21 stycken.

Men det är osäkert om alla åker med.

En trupp med lirare. Så kan "B-landslaget" som ska spela Kings Cup sammanfattas.

Foto: BILDBYRÅN
Tommy Söderberg.

Tommy Söderberg är förbundskaptenen som tycker att "vi är så resultatfixerade i det här landet". Därför ger han ofta trubbiga svar på spetsiga frågor.

Frågar man till exempel om Tobias Linderoths brist på speltid i Everton kan svaret bli långt och invecklat och handla om problemen i svenska skolan.

Fråga Söderberg hur han mår och den före detta gymnastikmagistern viftar bort eventuella krämpor med hänvisning till det världspolitiska läget.

Men på gårdagens presskonferens, den första för året, var travfantasten Söderberg ovanligt tydlig. När Sportbladet frågade vad han hoppas av landslagsåret 2003 blev svaret:

- Att vi lyckas kvalificera oss till EM i Portugal 2004. Att vi kan förlänga vår svit på 20 matcher utan förlust. Och att vi kan få lite segrar också!

Tommy Söderberg är medveten om att det kommer bli tufft. EM-kvalet har inte börjat bra. Höstens två matcher, Lettland borta (0-0) och Ungern hemma (1-1), gav bara två poäng och Sverige ligger näst sist i gruppen.

- 2002 var ett suveränt år - men vi avslutade mindre bra, erkänner han.

- Men, och det är det jag menar med att vi är så resultatfixerade; vi gjorde en väldigt bra andra halvlek mot Ungern. Jag har aldrig sett ett svenskt landslag så offensivt, med sån kraft och initiativförmåga. Den bilden tar vi med oss.

Zlatan avstängd

2 april är det dags för Ungern igen - på bortaplan. Då är Zlatan Ibrahimovic avstängd och i den trupp som nu tagits ut för att genrepa mot Tunisien ska ett nytt forwardspar finnas.

Kandidater är Marcus Allbäck, Rade Prica, Andreas Andersson samt Fredrik Ljungberg som spelade forward mot Ungern.

- Det är en viktig fråga och vi får se vilka det blir. Rade Prica har fått förtroende i klubblaget. En snabb spelare med killerinstinkt. Vi har också diskuterat Johan Elmander som gjorde en bra match mot Tjeckien, säger Söderberg.

På mittfältet saknas balansmannen Tobias Linderoth. Hans skada öppnar för en comeback för gamle MFF-spelarna Daniel Andersson (Chievo) och Anders Andersson (Benfica). Den sistnämnda är en Söderberg-favorit.

- Ende spelaren tillsammans med Teddy Lucic som spelade ordinarie i allsvenskan när jag hade U21. Vi trodde mycket på Anders men för vissa tar det längre tid. Nu känns det som han har det som krävs.

"Bjärred" snart akutell

Kim Källström är uttagen i Tunisien-truppen men inte i "B-landslaget" som åker till Thailand. En markering från förbundskaptenerna - nu tillhör Kim de "stora grabbarna".

I försvaret saknas fortfarande Patrik Andersson men går allt som planerat gör han comeback för Barcelona om två-tre veckor. Därmed är Patrik aktuell till EM-kvalet mot Ungern.

- Han brinner för att komma tillbaka. Han känner att han har mer att ge. En kille med vinnarinstinkt som vill spela i landslaget igen, säger Söderberg.

Redan i går blev det klart att Johan Mjällby inte ansluter. Hans lårskada håller honom borta från fotboll en månad. Dessutom är medverkan osäker för Teddy Lucic och Fredrik Ljungberg. "Freddie" har gått skadad och Arsenal har ett tufft spelschema.

- Anledningen till att vi tar med oss lite fler spelare är vanligt är att det finns en del frågetecken. Några gäller skador, ett annat som inte har med fotboll att göra, är att Teddy Lucic ska bli pappa i mitten av februari, säger Lars Lagerbäck.

Bara hälften av de uttagna spelar just nu A-lagsfotboll i sina klubblag.

Kennedy Bakircioglü, Jeffrey Aubynn, Tobias Grahn, Christian "Chippen" Wilhelmsson, Stefan Ishizaki, Alexander Farnerud och Johan Elmander. Där har ni sju lirare som får chansen att spela in sig i det riktiga landslaget under Kings Cup.

- Det är den typ av spelare vi behöver i svensk fotboll. Killar som kan besegra sin motståndare en mot en, säger Tommy Söderberg.

I Kings Cup ska Sverige spela tre gruppmatcher plus placeringsmatch. Senast, 2001, var Sverige obesegrade. Flera spelare som i dag är ordinarie i A-landslaget fick då sina genombrott.

Robert Laul