Många svåra frågor

Här är svaren till EM-kvalet mot Ungern

SPORTBLADET

Sitter i Fotbollförbundets lunchrum och mumsar korv av ett märke med namn efter en svensk kungamoder, ett namn som i sitt urspung betyder ”sierska”.

Kommer därför att tänka på vad det tidiga 90-talets vice statsminister Odd Engström en gång sa:

– Vi lever i en tid av många frågor och inga enkla svar.

På söndag är det exakt två månader till årets första EM-kvalmatch, Ungern borta i Budapest, och det var länge sen vårt landslag var så omgärdat av frågetecken som just nu.

Men först ett utropstecken: för visst ser det väl ut att vara lite mindre Tommy Söderberg nu än, när vi senast sågs före jul?

– Visst! Fyra kilo! svarar Tommy.

– En daglig 45 minuters morgonpromenad med grannen Tomas Lyth, innan vi tillsammans åker in till kansliet. Och du såg väl, att jag hoppade över varmkorven...

Till Tunisien om två veckor reser Söderberg och Lasse Lagerbäck däremot med en trupp, där hälsan allt annat än tiger still utan i stället radar upp frågetecknen.

Bara tio spelar

Lagerbäcks sammanfattning om sina 21 man:

– Tio spelar regelbundet, två börjar sina serier i helgen, två har just kommit tillbaka efter skada, två spelar B-lagsfotboll, fyra är i försäsongsträning och en gör i dag sitt första fotbollspass efter skada.

Så många är dessa frågetecken, att herrarna tvingats tumma på regeln att bara i sina klubbar ordinarie spelare ska tas ut.

Naturligtvis rätt denna gång, då det viktigaste är en generalinventering av förrådet: 21 man till en match i Tunisien och 23 till fyra i Thailand.

Av Sveriges fyra VM-stjärnor från i somras kommer bara Anders Svensson att vara tillgänglig; ett ibland bänkat, ibland spelande Premier League-proffs.

Av övriga är Henrik Larsson inte längre tillgänglig, Johan Mjällby åter skadad och Fredrik Ljungberg ännu inte fulltränad efter sin skada.

En enkel sammanställning inför Budapest: frågetecken för målvakt, frågetecken för backlinjens utseende även om det är så gott om backar att man envisas med att förvisa Olof Mellberg längst ut till höger, stort frågetecken för ett skadedrabbat mittfält, ännu större för ett anfall utan den mot Ungern avstängde Zlatan.

Gör Mellberg till mittback

Många frågor, inga enkla svar... – mina svar i riktning Budapest lyder i alla fall som så:

Låt Andreas Isaksson ta över i målet.

Hitta en högerback i Thailand – Fredric Lundqvist...

In med Mellberg i mitten.

Behåll Kim Källström som mittfältets balansspelare, den enda plats där djurgårdaren får tillräckligt med tid på sig.

Gör en stockholmsallians längst fram, Andreas Andersson – Johan Elmander.

Ta alltså större delen från tunisisk cous-cous men glöm inte spetsa med lite thai-mat! Kan bli god gulasch det...

Jag minns senast i Budapest, EM-kval april 1995, ungerskt 1–0 redan i andra minuten.

En regnig kväll, en hemsk kväll, och vi hade rubriken ”En svart natt i Budapest” över hela första uppslaget. Ur egen text läser jag:

”Detta var svensk fotboll, när den är som sämst. Trögt, fantasilöst, förutsägbart.”

Detta får inte upprepas!

Vad säger Sibylla?

Lasse Sandlin