Ryssland vann Sweden Hockey Games

Bortdömt mål fällde Tre Kronor

SPORTBLADET

STOCKHOLM (TT)

Röda lampan tändes.

Men domaren Frantisek Rejthar slog ut med armarna, ruskade på huvudet - och dömde bort Mathias Tjärnqvists mål efter 17.29 av tredje perioden.

Två minuter senare punkterade Ryssland matchen, vann med 4-2 och säkrade totalsegern i Sweden Hockey Games.

Foto: BILDBYRÅN
MÅLET SOM INTE BLEV Mattias Tjärnqvist trycker in pucken i mål, men domaren godkände det inte, och Sverige förlorade matchen.

Situationen i matchens slutskede blev omdiskuterad.

Mathias Tjärnqvist var på väg mot det ryska målet, revs ned, tappade balansen och for i hög fart in i den ryska buren.

Någonstans under honom gled pucken. Över mållinjen. In i mål.

Men frågan var om buren rubbats ur sitt läge innan pucken passerat.

Det ansåg inte av linjedomarna, som enligt Tjärnqvist och förbundskapten Hardy Nilsson signalerade för mål, samtidigt som den röda mållampan tändes. Tjeckiske huvuddomaren Frantisek Rejthar delade inte deras mening.

- Han hade visst bestämt sig, säger Tjärnqvist som tillsammans med flera svenskar protesterade mot domslutet.

- Varför han dömde bort det? Vet inte. Ingen aning, faktiskt.

Inte heller förbundskapten Nilsson fick någon motivering till beslutet, och han var lika säker som Tjärnqvist på att målet borde ha godkänts:

- Jag har sett tv-repriserna och det är ett regelrätt mål.

Men trots den egna vissheten fanns inte mycket som Nilsson kunde göra efter förlusten - mer än att möjligtvis glädja sig åt ytterligare ett styrkebesked från ett tidigare så sargat svenskt landslag.

- Vi gjorde en väldigt bra match, framför allt i den första perioden. Då spelade vi i ett tempo som jag inte tror att jag har varit med om i Tre Kronor tidigare.

Tempot och det kraftfulla spelet gav utdelning efter knappt sju minuter när Niklas Andersson gjorde sitt fjärde mål i turneringen.

Fler chanser

Och 1-0 kunde ha varit 2-0 när Peter Nordström bröt igenom.

Eller när Johan Davidsson sköt och Mika Hannula hackade på returen.

Eller när ''dragkedjan'' - Frölundatrion Joel Lundqvist, Magnus Kahnberg och Jari Tolsa - hade en puck dallrande på mållinjen bakom målvakten Andrej Tsarev.

I stället blev 1-0 till 1-1 när Magnus Wernblom slog en blindpass i offensiv zon, ryssarna vände spelet och Sergej Vysjedkevitj gav Sergej Krivokrasov öppen bur efter 18.31.

Där och då svängde matchen.

- I den andra perioden tog ryssarna över, konstaterar Hardy Nilsson som fick se två ryska mål i mittronden.

Efter 5.30 hittade Vladimir Antipov fram till Sergej Zinovjev, och Zinovjev hittade luckan bakom Daniel Henriksson.

Efter 19.27 dunkade jättetalangen och junior-VM:s skyttekung Igor Grigorenko in 3-1, högt och hårt bakom en skymd Daniel Henriksson.

Viktig läge

I inledningen av den tredje perioden reducerade Niklas Nordgren till 2-3 genom att stöta in en retur på Jonas Rönnqvist och Mathias Tjärnqvists förarbete.

Ryssland såg för en stund ut att darra, och Sverige pressade på för att nå en kvittering. Om det lyckats hade Sverige kunnat utmana om turneringssegern genom att slå Finland på söndagen.

Men strax efter Tjärnqvists bortdömda mål avgjorde 19-årige stjärnan Igor Grigorenko med sitt andra mål i matchen, i tom bur.

Jakob Sillén/TT