Hårresande fyran - ni missar öppet mål

SPORTBLADET

När TV 4-sporten gör om sin söndagsshow satsar man rejält.

Där nånstans går det snett.

Elefantiasis tycks råda på TV 4. Representanter för släkten Proboscidea mullrar uppenbarligen i nuläget runt i högkvarteret vid Ropsten i Stockholm och startar mer eller mindre majestätiska sportsatsningar. Som redan rapporterats premiärsänder strax digitala TV 4+ med en hel del sport, bland annat tysk ligafotboll. Men det är inte det enda ambitiösa sportprojektet i det tv-hus som nyss gett oss sina patentsökta episka handbollssändningar.

I söndags föregicks den digitala sportsatsningen av ett delvis nytt "Sporten", nu timslångt på färsk sändningstid, 19.30.

Eller var det två program vi såg? Möjligen tre? Några mejl-tyckare muttrar rentav femtioelva.

Att premiären av förlängda "Sporten" - trots Peter Engs lugna handlag - gav ett hyfsat schizofrent intryck är snällt uttryckt.

Först själva grund-"Sporten" med lååångt och rätt tveksamt inslag om den MÖJLIGEN kontroversiella SOK-potentaten Gunilla Lindberg. Därefter: reklamblock/nystart för diskussionsklubben "Sportklubben"/"Duellen"/ reklamblock/ "Sporten" igen, nu med recirkulation av nyhet från tidigare i programmet ("Henke Larsson MYCKET svårt skadad", mja). Därutöver antagligen ännu nåt meddelande från kanalens annonsörer.

Allt för utdraget

Ungefär så höll det på under 60 minuter. Samtidigt som den här tyckaren förvandlades från en Gerard Depardieu-look-alike till något som snarare var lika-som-bär med boxningsmagnaten Don King. Så pass hårresande var "Sportens" nya upplägg.

Redaktionen hade nästan en straffspark upplagd efter "Sportspegelns" ofta allt för pratiga nya format i SVT. En hyfsat rapp kavalkad av nyhetsinslag/resultat/tabeller/fördjupande reportage på stark sändningstid.

Något slikt kändes i det läget ganska självklart som svar från Fyran. Då serverar man detta ännu tjattrigare, ännu mer utdragna format. Märkligt.

Duncan glänste

Med undantag för rätt så hopplösa idén "Duellen" (start med Leif Boork/Håkan Loob i fruktlöst tjäbbel om elitserien) är pusselbitarna begåvade var för sig. Radiosportens Annica Duncan och ringdomare Ola Wenström var rent lysande i "Sportklubben". Men allt i ett enda svep, därtill sargat av de tradiga reklambrotten?

Nä, den där straffsparken tofflades åtminstone denna premiärkväll långt utanför målet. Trots att motståndarkeepern redan var nere och kravlade vid ena stolpen.

Zoologi 2: en älg gör inget "Svenska rallyt". Tyckte uppenbarligen "Sportspegeln" och visade för säkerhets skull i två olika inslag den representant av arten Alces Alces som sprang ikapp med ett av de finska fordonen i Värmlandsskogarna.

I en av de första "Sport i tv"-spalterna påstods härom året att Djurgårdens hockeyspelare Tomas Strandberg var ett råämne till en bra expertbisittare.

Nu finns han hos SVT och gör ett alldeles utmärkt jobb med eller utan tuschpenna i näven. Lita på "Sport i tv", andra gör det.

Reflektion under inne-EM i landhockey (Eurosport): borde inte hockey/bandy /innebandy-nationen Sverige kunna bli bra i den sporten?

Elaka tungor kallar redan TV 4+ för: "ZTV för +60".