Anja Pärson firade med våfflor och "Levande charader"

Och i morgon laddar hon för slalomen

SPORTBLADET

ST MORITZ, SCHWEIZ

Det blev en lång dags färd mot guldfirande för Anja Pärson.

- Jag gick upp sex i morse och är rätt trött nu. Men det är viktigt att fira, för att tacka alla, även om det är jobbigt, sade hon vid 21-tiden på hotellet Wolf i Zuoz.

Hon visste inte hur många segerintervjuer hon gjort under dagen. Bara att det var många och att tungan började bli trött.

Och även om kvällen på hotellet blev rörig hade hon börjat smälta det faktum att hon var världsmästarinna.

- Just innan prisutdelningen fick jag en stund för mig själv. Då började jag fatta. Så under prisutdelningen kom det en tår. Det var så rörigt i St Anton, det här var annorlunda.

När hon tog VM-guld i St Anton var det kvällstävling och först dagen efter fick hon sin guldmedalj. Den gången fick hon aldrig chansen att ladda om ordentligt till storslalomtävlingen knappt två dagar senare.

- Det var först i andra åket som jag kom i gång. Nu har jag ett guld att försvara och vill ge det en ärlig chans. Därför kommer jag att ägna fredagen helt åt uppladdningen för slalomen. Vi har hangåkning på förmiddagen, sedan ska vi tjejer bara slappa och umgås.

Firarkvällen i Zuoz inleddes med middag med oxfilé och bearnaisesås och Anjas våfflor till efterrätt. Sedan intervjuades hon i direktsändning i schweizisk tv och fick kicka med en fotboll. Hon kramade släkt, servicemän och alla andra som hon ville tacka för hjälpen, gjorde ännu fler tv-intervjuer, sjöng Arja Saionmaas schlagerdänga "Levande charader" tillsammans med fysion Micke Junglind - och fick prata med Bert Karlsson som hörde sången i mobiltelefon.

- Han tyckte att jag skulle komma till Fame Factory. En dag där, så var skivkontraktet klart trodde han, säger den nystylade världsmästarinnan i sin röda frisyr, för dagen bakåtkammat.

Ingela Ahlberg/TT