Vilt slagsmål när Dif slog Leksand

Joaquin Gage och Johan Eneqvist pucklade på varandra

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det största samtalsämnet före matchen - Leksands slutspelsjakt.

Största efter?

Jättefighten mellan Djurgårdskeepern Joaquin Gage och Johan Eneqvist.

- Det ska bli mycket intressant att se vad det blir för straff av det här, säger Leksandstränaren Jarmo Tolvanen.

Djurgården hade arbetat sönder Leksand, laget ledde med 5-1 och på matchklockan var det bara sekunder kvar - då tryckte Leksands Johan Eneqvist in en 5-2-puck, som aldrig godkändes, i en tät situation framför Djurgårdskassen.

Flera Dif-backar försökte få bort Leksandsforwarden, men till slut flög keepern Gage upp och kastade sig in i ett vilt slagsmål med Eneqvist. Målvakten kastade handskarna och började slåss. Eneqvist slogs tillbaka. Båda åkte ut på matchstraff för knytnävsslagsmål.

Följer ärendet noga

Enligt de första domarrapporterna direkt efteråt är båda automatisk avstängda en match och rapport till disciplinnämnden väntar.

En utveckling Jarmo Tolvanen kommer att följa noga.

- Min uppfattning är att Gage är tredje man in i situationen, plus att han kastade handskarna.

Tolvanen återvände hem till Leksand med många frågetecken. Problemen började direkt i första perioden, leksing efter leksing slarvade i egen zon, pucken hamnade hos Johan Forsander som tackade, tog emot och skickade in 1-0 efter 4.55. Minuterna senare ökade Matthias Trattnig på till 2-0 och Globens ena kurva full av vitklädda Leksand-supportrar undrade var spelet och aggressiviteten som i lördags gav 8-2 mot Modo hade tagit vägen.

Jens Nielsen sena reducering i spel i numerärt underläge gav hopp inför mittronden, men under 20 hackiga, kvalitetsskiftande minuter lyckades inte Leksand arbeta sig till något längre offensivt tryck. Leksands notoriske slagskämpe Tobias Holm försökte få fart på laget genom att starta en fight och dra med sig Dif:s Per-Anton Lundström ut på ett matchstraff. Forwarden hyllades av klacken, men kunde i gången ut från arenan höra 3-1-jublet från Djurgårdsfansen.

Tufft program kvar

Direkt i inledningen av den tredje perioden avgjordes matchen. Tjoff, efter 4.12 när Mikael Magnsson drog dit 4-1. Tjoff, efter 8.39 när Nichlas Falk pillade in 5-1.

- Sättet som vi började matchen på går inte att acceptera. Man kan undra varför det var så dåligt. Spelarna får fråga sig själva om det blev för mycket i går kväll, sade Tolvanen.

1-5-förlusten skapade ett ännu tätare, mer nervthriller-aktigt streckdrama. Leksand, Södertälje, HV 71, och Modo är direkt indragna i jakten om kvartsfinalerna. Tabelläget med tre omgångar kvar: Leksand är nia, på fel sida strecket, med 65 poäng, Södertälje är åtta med 66, HV sjua på 68 poäng och Modo sexa med 69 poäng.

Leksands återstående program: Malmö (borta), Färjestad (hemma), Södertälje (borta).

- Vi vill till slutspel, men som vi spelade i dag kommer vi inte att vinna någon match till alls den här säsongen. Jag är besviken. Spelarna är besvikna. Nu måste vi samla oss.

Djurgårdstränaren Niklas Wikegård var nöjd.

- Vi brann lite mer för uppgiften. Därför vann vi.

Anders Burström/TT