Inomhusrekord av Kajsa Bergqvist

Hoppade 2,03 i Globen

SPORTBLADET

För en knapp månad sedan tog de svenska friidrottarna storslam vid Idrottsgalan i Globen.

På tisdagen var stjärnorna tillbaka i Globen igen - för ett nytt storslam.

- En härlig dag för svensk friidrott, sammanfattande Kajsa Bergqvist sedan hon, Stefan Holm, Christian Olsson och Carolina Klüft alla vunnit sina grenar.

Foto: BJÖRN TILLY/BILDBYRÅN
GLÄDJEFNATT Kajsa Bergqvist har just satt nytt svenskt rekord i höjdhopp inomhus.

Friidrotten är het just nu.

Tisdagens gala i Globen hade varit slutsåld i två veckors tid. De 10 386 åskådarna - de högsta publiksiffran för friidrott i Europa i år - fick se fyra svenska grensegrar som inkluderade ett nordiskt rekord (Bergqvist), ett världsårsbästa (Olsson), en dubbelseger (Holm och Staffan Strand), samt en fenomenal mångkampsseger (Klüft).

Världsrekordförsök

Kajsa Bergqvist var illa ute i höjdtävlingen efter två knappa rivningar på 1,99. Men en klappande publik lyfte Kajsa mot Globens tak i det tredje försöket.

- Jag fick en sådan där träff när man kände att all kraft gick uppåt, sade Bergqvist med ett leende efter tävlingen.

När ribban lades upp på 2,01 var tre tjejer kvar i tävlingen; svenska Bergqvist samt de båda ryskorna Anna Tjitjerova och Marina Kuptsova.

Kajsa klarade i första, men fick sällskap av Tjitjerova upp till den nordiska rekordhöjden 2,03. Den höjden tog en jublande Bergqvist i första försöket, vilket fick den sista ryskan på fall.

- Härligt att få slå ryskorna, tyckte Bergqvist, som tidigare under inomhussäsongen alltid haft en ryska före sig i resultatlistan.

Men galan i Globen tillhörde Bergqvist.

- Jag kändes mig helt fantastiskt bra i benen. Det var fantastiskt att hoppa här inne i kväll.

- Det var helt underbart härligt att hoppa här, att man kan dra i gång publiken helt själv. VM är givetvis den viktigaste tävlingen, men den här är den roligaste.

Efter att Tjitjerova rivit ut sig begärde Kajsa upp ribban på inomhusvärldsrekordet 2,08, men det blev lite för högt.

- Det var första gången jag hoppade på den höjden. En riktig klockren träff - då sitter den där. Det känner jag, sade Bergqvist om det första och bästa rekordförsöket.

Pengar till Olsson

I tresteg tog Christian Olsson ännu ett kliv mot en stor segercheck. Tresteg är en av fyra grenar som galaarrangörerna satsar extra på och allt talar för att Olsson snart kan lösa in checkarna på sammanlagt 44 000 euro (400 000 kronor).

23-åringen, som nådde över 17 meter för 26:e tävlingen i följd, var ohotad i Globen. Hans tre första hopp (17,11-17,40-17,32) var ingen annan i närheten av. Närmast var brasilianaren Jadel Gregorio med 17,04.

- Jag är väldigt glad att jag började med ett så pass långt hopp. Då släppte mycket, sade Olsson som menade att han nu har mycket mer i kroppen än världsårsbästat 17.40.

- Det kändes lätt att hoppa 17,40. Jag behövde inte kämpa så fruktansvärt för längderna.

Svensk dubbelseger

Stefan Holm vann herrarnas höjdtävling efter att ha tagit 2,31 i andra försöket.

- Oerhört skönt att vinna, det här var min första seger i Globen. Jag vill tacka publiken för vinsten, de bar mig över både 2,28 och 2,31.

- Det känns som om jag tar 2,30 på rutin nu för tiden, sade Holm, som hoppade mer än 2,30 för 40:e gången i karriären.

Han pressades dock av ständige rivalen Staffan Strand. Stockholmsfödde Strand brukar trivas i Globen och 2003 års gala var inget undantag. Strand gled över årsbästat 2,31 i sitt tredje försök och var nära att göra om samma sak när ribban låg på 2,34.

- Hoppet på 2,31 var helt sanslöst bra. Men det jag behöver nu är vila för att foten ska bli hel, sade Strand.

Kanon Klüft

Största i bifallet fick ändå förra årets svensk, Carolina Klüft, när hon vann den specialarrangerade trekampen. Väjxötjejen vara bara centimeter från sitt personliga rekord i längd, hundradelar under det på 60 meter häck och avslutade med att notera svenskt årsbästa på 400 meter.

Hon vann därmed trekampen överlägset. Amerikanskan Sheila Burell var trea på VM i sjukamp 2001.

I Globen var hon utklassad av Klüft.

Det - och övriga svenska stjärnorna segerparad - lovar mycket gott inför VM i Birmingham den 14-16 mars.

Lars Markusson/TT Anders Burström/TT