Färjestad säkrade andraplatsen

Leksand förlorade - men har slutspelschansen kvar

SPORTBLADET

LEKSAND

Färjestad säkrade andraplatsen och Leksands slutspelschanser finns ännu kvar.

Apropå slutspel var det också slutspelsstämning på isen och läktaren då Färjestad vann med 4-2 (1-1, 2-1, 1-0) på bortaplan.

Reprisen kan komma redan nästa lördag. Då spelar Färjestad borta i första kvartsfinalen. Leksand kan vara motståndaren om de vinner i Södertälje på tisdag.

Lördagsmatchen var intensiv, tät och mycket underhållande.

Första målet kom i power play. Mikael Karlberg sköt från blålinjen - pucken gick i mål via Sinuhe Wallinheimos mask - framspelad av Jens Nielsen.

- Vi var rejäla när vi ska vara rejäla och i första perioden tycker jag Calle Steen visade oss vägen, sade Färjestads tränare Bengt-Åke Gustafsson.

Men det var Ulf Söderström som tog tillvara på en felpassning och åkte fri från egen blålinje och kvitterade, tre minuter före periodvilan.

Rivstart

Andra perioden fick en rivstart. Redan efter 2.37 var ställningen 2-2. Först kom Marcel Jenni och Thomas Rhodin två mot en, Rhodin fick in pucken trots att han var fasthållen.

Sedan var det Jens Nielsens tur att nypa till från blå - framspelad av Karlberg.

- Det var kul att se att Jens och Mikael är på gång inför slutspelet, sade Leksandstränaren Jarmo Tolvanen.

Trots att Jenni gjorde 3-2 och Hannes Hyvönen i slutronden avgjorde med sitt elfte mål på nio matcher, ser Jarmo Tolvanen ljust på framtiden.

- Psykologiskt är det lättare att spela en viktig match på bortaplan. Men på tisdag är det samma sak som slutspel och då spelar det ingen roll.

Fördel Leksand?

Läget inför sista omgången är att Södertälje ligger en poäng före Leksand, men med mycket sämre målskillnad.

Tidigare möten lagen emellan den här säsongen har slutat: SSK-LIF 2-3 str, LIF-SSK 4-1, LIF-SSK 6-3, SSK-LIF 4-1 och LIF-SSK 1-3.

Färjestad säkrade andraplatsen, något som gladde.

- Jag är väldigt glad att vi kan åka härifrån med tre poäng och andraplatsen i bakfickan inför tisdagens match hemma mot HV71 och slutspelet.

- Det var en tät match och vi lyckades få ut det lilla extra som gjorde att vi vann, sade Bengt-Åke Gustafsson.

TT