Bara Lundqvist visade mästartakter i Frölunda

Modo skakade seriesegrarna

SPORTBLADET

ÖRNSKÖLDSVIK (TT)

Modo lyckades inte bryta upp Frölundas betongförsvar en enda gång - och när Modo-spelarna väl hade chansen att sätta dit pucken fanns Henrik Lundqvist alltid i vägen.

Frölunda-målvakten blev stor matchvinnare när Frölunda inledde marschen mot SM-guldet genom att vinna första kvartsfinalen på bortais med 1-0 (1-0, 0-0, 0-0).

- Jag är helnöjd med grabbarnas insats. Skönt att kunna slå Modo med deras egen taktik. Säkert försvarsspel kombinerat med snabba spelvändningar och kontringar, konstaterade Frölundatränaren Conny Evensson.

Modo försökte verkligen skaka elitseriens suveräna vinnare. Men Frölundas tunga backbesättning satte sig i respekt och höll rent framför Henrik Lundqvist i Frölundamålet.

Avgörande mål

- Det var mycket olyckligt att Frölunda fick 1-0-målet i de sista sekunderna i första perioden. Det visade sig vara ett matchavgörande mål. Frölunda är otroligt duktiga på att försvara sig och vi tvingades ta allt för dåliga avslutningar. Vi saknade helt enkelt gubbar framför Lundqvist mål, sade Modo-tränaren Pirro Alexandersson.

När Modo slog ut Frölunda i kvartsfinalen i fjolårets SM-slutspel så lyckades Örnsköldsviksspelarna bomba Frölundamålet med massor av tunga skott. Då visade sig Henrik Lundqvist vara en rätt mänsklig målvakt.

Nu var Lundqvist rena rama väggen.

Lundqvist matchvinnare

- Otroligt skönt att få starta slutspelet med att hålla nollan på bortaplan. Jag har haft betydligt svettigare uppgifter i målet. I dag hade jag ju bästa tänkbara hjälp av mina medspelare ute på plan, sade Henrik Lundqvist - matchens bäste spelare - efter sin succématch.

- Visst är det tungt att inleda med en förlust på hemmaplan. Men vi är inte golvade än. Nu blir det full satsning i Göteborg på måndag. Då är vi på jakt efter revansch, sade Modos skyttekung Magnus Wernblom, som hade ett par klara målchanser - men samtliga skott fastnade på omöjlige Lundqvist.

Målkung hittade rätt

Frölundas skyttekung Niklas Andersson visade sin klass när han fick en drömpassning av Oskar Ackerström och helt fri med Modo-målvakten hittade Niklas ett hål mellan Riksmans benskydd.

- Vi kan bättre än så här. Alla spelare hade inte sin bästa dag - det är åtskilliga som kan betydligt bättre än vad man visade i dag. Men vi ser inte måndagens match i Scandinavium som någon omöjlig match - tvärtom, det är en härlig utmaning och lyckas vi vinna så kan det bli en tändning för hela laget, sade Pirro Alexandersson.

Det riktiga tändningen och hockeyfebern tycks inte ha infunnit sig i Örnsköldsvik - varken hos det förlorande Modo-laget eller hos publiken. Bara 3 901 åskådare såg drabbningen i Kempehallen.

Ove Byström/TT