HV 71 körde över Djurgården

”Det går inte att få en bättre inledning på ett slutspel”

SPORTBLADET

JÖNKÖPING (TT)

Ett starkt och stabilt målvaktsspel är nödvändigt när det drar ihop sig till slutspel.

Något som HV 71, och Stefan Liv, visade prov på.

När HV 71 vann första kvartsfinalen hemma i Kinnarps Arena mot Djurgården med klara 4-0 (1-0, 1-0, 2-0), var det just målvaktsspelet som låg bakom segern.

- Härligt det här, myste Stefan Liv efter matchen.

- Det går inte att få en bättre inledning på ett slutspel.

När hemmamålvakten spikade igen kassen, var det desto mer virrigt och osäkert hos Joaquin Gage i Djurgårdsmålet. Många returer släpptes som alla blev till farligheter när HV-spelarna surrade som bålgetingar i anfallszonen.

För i den här matchen var det HV 71 som var det bättre laget. Från början till slut. Ett aggressivt och publikunderhållande spel bäddade för slutspelets första seger, och fortsätter laget så här så kommer det att bli riktigt intressant sett ur smålänningarnas ögon.

- Men det är ungefär som en tennismatch, vi har bara vunnit första set än, menade HV-tränaren Harald Lückner efter matchen.

Dämpade djurgårdare

Om det var uppåt i HV-lägret efter matchen, så var det desto mer dämpat och tyst hos Stockholmarna. Och det var en missnöjd Dif-tränare, Niklas Wikegård, efter förlusten.

- Inför den här matchen har vi spelat fyra matcher som inte har gällt någonting i grundspelet. Nu när det väl gällde något, så fortsatte vi i samma tempo, konstaterade Wikegård.

Per-Åge Skröder inledde målskyttet för HV i den första periodens tionde minut. Norrmannen fick en retur på en dubbelchans från HV:s sida och hade inga problem att sätta pucken i nät bakom Joaquin Gage.

Ett rättvist mål sett till hur HV hade fört spelet under perioden, men trots fortsatt spelövertag, så blev det inga fler för hemmalaget.

Andra målet kom i den tolfte minuten av andra. Kalle Sahlstedt fick en smörpass av en Djurgårdsback (!) som han elegant utnyttjade till HV:s fördel.

Matchstraff för Eklund

I slutet av perioden fick HV chansen att spela i numerärt överläge i fem minuter, då Christian Eklund åkte på fem minuters utvisning plus matchstraff då han stötte klubban i ansiktet på Per Gustafsson. HV kunde dock inte utnyttja tillfället att öka målskörden under utvisningsperioden.

Det tredje målet, som kändes som det avgörande för matchen, kom i tredje periodens femte minut. Daniel Ljungkvist petade elegant in pucken under Joaquin Gage och matchen var i praktiken över. När sedan Jani Hassinen satte 4-0 två minuter senare, elegant frispelad av en liggande Anders Huusko, var saken klar.

- En perfekt start för oss i en match där hela laget gjorde mycket bra ifrån sig, berömde Stefan Liv sitt lag.

- Och visst var det skönt att få hålla nollan i premiärmatchen. Det inger säkerligen mer respekt hos Djurgårdarna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM