FBK:s superfinländare avgjorde igen

… bara 15 sekunder in på förlängningen

SPORTBLADET

LEKSAND (TT)

Färjestad tog en väntad seger mot Leksand.

Men den var inte lika rättvis som väntad.

Tack vare ett gäng utvisningar i sista perioden gav Leksand bort segern, men först efter sudden death 3-4 (1-1, 2-0, 0-2, 0-1).

Färjestad rivstartade. Redan efter 27 sekunder tog de ledningen genom Peter Nordström.

- Vi fick en härlig start. Vi var också förberedda på den typ av match det blev, där Leksand krigar med alla medel, säger Färjestads tränare Bo ''Kulon'' Lennartsson.

Men efter den snabba ledningen stannade offensiven av sig. Istället blev det hårt, jämnt och tufft. Leksand kvitterade innan periodvilan genom Hans Lodin.

Leksand tog över

I den andra perioden gjorde Färjestad ingen vidare insats. Istället var det ett hungrigt hemmalag som trummade på och skaffade sig ett bra utgångsläge inför slutperioden.

Först gjorde Henrik Nordfeldt 2-1 i spel fem mot tre. Sedan var det Tomas Forslunds tur att öka på till 3-1 som också var ställningen inför slutperioden.

- Det känns som vi är bättre i spel fem mot fem. Vi satte press och hade under långa stunder ett bra grepp om dem, säger Leksands tränare Jarmo Tolvanen.

Många utvisningar i sista

Han fick se sitt lag spela mycket boxplay i tredje perioden. Först spelade Färjestad fem mot tre i 40 sekunder och Ulf Söderström reducerade till 2-3, två sekunder efter att Leksand blivit fyra man på banan.

Sedan såg Leksand ut att ha bra kontroll på matchen i spel fem mot fem. Laget spelade ut och hade flera chanser att göra 4-2. Det kändes som en säker hemmaseger tills matchuret visade 16.12.

Då åkte Mikael Pettersson ut för en slashing. Efter 17.01 åkte Christer Olsson för en solklar crosscheckning och lika solklar var Hans Lodins roughing på Peter Nordström efter 17.49.

Med ett sådant läge var kvitteringen serverad på silverfat för Färjestad.

- Vi kan inte bara skylla på domaren, vi måste också visa bättre disciplin, säger Leksands Niklas Eriksson.

Efter 18.15 kom kvitteringen också genom Dieter Kalt.

Leksand fick sedan slita enormt för att inte förlora under ordinarie tid.

I sudden avgjorde Hannes Hyvönen efter 15 sekunder då han petade in en retur efter Ulf Söderströms friläge.

TT