Liverpool slog United i cupfinalen

Målvakten Dudek stor matchhjälte

SPORTBLADET

CARDIFF (TT-AFP)

Liverpool besegrade Manchester United i den engelska ligacupfinalen med 2-0.

Segern var Liverpools sjunde genom tiderna och hjältarna den här gången heter Steven Gerrard, Michael Owen och framför allt målvakten Jerzy Dudek.

Foto: AP
DÄR SATT DEN! Michael Owen jublar efter att definitivt ha sänkt Manchester United med sitt 2–0-mål.

United hade det största bollinnehavet, men Liverpools taktik med kontringar som främsta vapen visade sig vara lyckosam. Steven Gerrard sköt in 1-0 i 39:e minuten. Hans skott från runt 30 meter gick via David Beckham in i mål bakom Fabien Barthez.

- Det gav oss lite andrum. Vi började lite långsamt och Uniteds mittfält hade styrt matchen fram tills dess, sade Gerrard.

''Värt alla motgångar''

När United pressade på som allra mest i slutet fick Liverpool utrymme för sin kontringsfotboll. Michael Owen visade på nytt upp prov på kyla när han i 86:e minuten helt fri med Barthez placerade in 2-0.

- Vi har tagit motgångar i år men just nu är det värt det. Det här ger oss något att bygga vidare på, sade en lycklig Owen.

Men motgångar syftar Owen på lagets placering i ligan, där man inte hängt med i toppen, som fansen förväntar av ett storlag som Liverpool. Där ligger laget på sjunde plats, hela 20 poäng efter ledande Arsenal.

- Det här kommer säkerligen att stärka laget. Jag tror att vi kommer spela bättre i ligan efter det här, sade coachen Gerard Houllier.

Sjunde segern

Det var Liverpools sjunde seger i ligacupfinalsammanhang, mest av alla lag. Tvåa på listan ligger Aston Villa med fem segrar, medan Manchester United bara lyckats vinna ligacupen vid ett enda tillfälle.

United var dock inte chanslösa, men Liverpools målvakt Jerzy Dudek, som varit petad tidigare den här säsongen, gjorde en strålande insats mellan stolparna.

Närmast för United var Ruud van Nistelrooy och Paul Scholes, som hade en dubbelchans just före pausvilan, men Dudek och sedan Stephane Henchoz räddade på mållinjen.

- Vi slog ett bra Manchester United, Jerzy var vår räddning flera gånger i matchen, berömde Houllier.

Dudek svarade med att tacka sin tränare för förtroendet:

- Gerard Houllier sade innan matchen att jag kommer att gå från syndabock till hjälte och att han trodde på mig, sade den polske landslagsmannen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM