Åkerblom matchvinnare i maratondrama

2-1 till Timrå efter drygt 112 minuter

SPORTBLADET

TIMRÅ

Den första SM-slutspelsmatchen på 28 år i Timrå Isstadion blev en lång och nervpirrande thriller.

Stor matchvinnare blev Timrås Markus Åkerblom då han avgjorde maratondramat och prickade in 2-1 efter 12.17 av den sjätte perioden.

Maratondramat som avgjordes efter 52 minuter och 17 sekunders spel i förlängning känns redan som en historisk slutspelskamp.

Dramat i Timrå Isstadion höll nästan på lika länge som slutspelsfighten mellan Leksand och Färjestad 1997 som avgjordes 19 minuter in i den sjätte perioden.

- Det är så här slutspelshockey är när det är som bäst. Den här matchen hade precis allt av vad man kan önska sig av raffel och dramatik - och det var dessutom riktigt bra ishockey som presterades, konstaterade Luleåtränaren Ulf Taavola.

Tuff kamp

Inget av lagen ville se sig besegrat. Det var full laddning och stor vilja hos samtliga spelare, och det small rejält i varje närkamp. Domarna fick gång på gång gå in och bryta upp små skärmytslingar.

Det var mer kamp än skönspel. Men de 5 352 åskådarna kunde inte klaga på intensiteten.

Trots att båda lagen var rejält tröttkörda i slutet av matchen så hölls det intensiva trycket uppe in i det sista i ordinarie matchtid. Och i förlängningen lyckades spelarna skruva upp nervdramatiken och kampen ett snäpp till.

Lagkaptenen Markus Åkerblom pangade in 18 mål i elitseriens grundspel - i kvartsfinalspelet har han blivit den stora matchvinnaren sedan han sänkte Luleå med sitt 3-2-mål sex minuter före matchslutet i Luleå och nu slog till igen och pricksköt avgörande 2-1.

Den dramatiska kampen bjöd inte på så många klara målchanser. Men målvakterna Daniel Henriksson i Luleåmålet och Kimmo Kapanen i Timrå svarade för ett säkert målvaktsspel av yppersta klass.

Utbuad fick sin revansch

Jonas Hägerbäck blev rejält utbuad av Timråpubliken som inte gillade hans tilltag när han körde på Timråmålvakten Kimmo Kapanen i den senaste fighten i Luleå. Hägerbäcks popularitet i Timrå ökade inte när han tryckte in pucken bakom Kapanen i Timråmålet och gav Luleå ledningen med 1-0 i andra perioden.

Men Timråpubliken behövde inte deppa så länge - två minuter senare klippte Mikael Lind ett dundrande slagskott rakt upp i krysset bakom en chanslös Daniel Henriksson i Luleåmålet.

- Vi ger oss inte. Vi norrbottningar är sega och envisa, så Timrå kan räkna med en tuff kamp i Luleå på onsdag, sade Luleåtränaren Ulf Taavola.

- Oerhört skönt att få vinna i kväll. Slutspelet kunde inte ha börjat bättre - vi har visat vilken enormt fin moral vi har i laget och har krigat till oss 2-0 i matcher. Även om vi saknar slutspelsrutin så tycks grabbarna förstå vad som gäller. Vi ser fram emot nästa fight i Luleå, sade Timråtränaren Kent Johansson.

Ove Byström/TT