Nischad nysatsning

- då sviker tittarna?

SPORTBLADET

I "Söndagsöppet" tyckte radioprofilen Lotta Bromé häromkvällen att åtta tv-matcher i fotboll i veckan är på tok för lite. "Minst 15 vill jag ha" dagdrömde Bromé. Medan övriga närvarande var politiskt korrekta och drabbades av finkulturella ljumskskador redan vid tanken.

Frågan är hur dessa reagerat om de informerats att ynka åtta tv-matcher var situationen i slutet av förra millenniet. I dag kan det vissa veckor erbjudas 15-20 matcher redan i det rudimentära kabelutbudet. Lägg till exotiska överskurskanaler och pay-per-view - liksom ANDRA sporter i ALLA kanaler - och du kan ganska problemfritt saxa ihop ett hyfsat sportbligande varje minut mellan 09.00 och 01.00.

Det är i det perspektivet som bonuskanalerna "24" (SVT) och "+" (TV4) nu ska hitta rimliga tittarskaror till ännu fler sportsatsningar. Eller så är det inte alls fotbollstittarna man söker. Förhoppningsvis inte.

Att döma av den första helgen med "24 sport" handlar det nog främst om att hitta ANDRA tittare än vi som dreglar över Liverpool-Manchester United. Så pass nischad (snällt ord för trist) är nog för det stora flertalet en tidigt avgjord bandysemi (Sandviken-Edsbyn), en blek slutet-av-grundserien-gäspning i basket (08 Stockholm-Plannja), eller ojämna europeiska cupmatcher i handboll.

"Sportsverige" - begåvat

Med DEN nivån på utbudet får nog "24" och inom kort "+" (som toppar med tysk ligafotboll när det drar igång nästa helg) åtminstone vid bollsporterna vara glada om man någonsin når sexsiffriga tittarsiffror. Vilket kanske är acceptabelt för Sveriges Televisions hittills så dårpippiga digitala satsning. Men betydligt tveksammare för reklamburna TV4.

Mer intressant var då SVT:s långfilmslånga "Sportsverige" - ett slags "The Best of 24 sport" - i begåvad och lugn ledning av radiosportens Tommy Åström - tv:s nya sammetsblick numero uno. När det istället handlade om höjdpunkter i folkkära individuella idrotter (nu bland annat friidrotts-SM) kändes det plötsligt som att något tillfördes "Sportspegeln" och det övriga sportutbudet i femtioelva kanaler. Dessutom är jag en sucker för fejkad teak, så även studion kändes rätt.

"Sportsverige" kommer jag att välja ungefär lika många gånger som "Söndagsöppet." Det vill säga inte särskilt ofta. Men det är i alla fall inte dum-tv, det är rentav bildande folkhems-tv, och då bör man vara nöjd nuförtiden.

På tal om IQ-tv så kan man diskutera om Fyrans "Time out" kvalar in där.

Underlivsskämten är lite too many, too tasteless för min smak. Men ståupparen Thomas Pettersson fortsätter att överraska med glimrande sportkoll. En lysande förstärkning i sitt-komediernas egna "Silly Season."

Var hade "Sportsverige" hittat kommentatorn till 08 Stockholm-Plannja? På 08:s kansli? Inte ofta man hör en SVT-kommentator vara lika subjektiv som den här spalten kan vara.

Peter Jihde är verkligen i en klass för sig.

Utan matcher att pliktbevaka blev Fyrans "Hockeykväll" riktigt bra. Extra bonus för att gästande domarkungen Ulf Rådbjer vågade tycka till om det kommande slutspelet.

Livstids diskning av Mika Myllälä ville tv-spalten ha i veckan. Livstids sparken från Sportbladet för spalten tyckte då några dussin finländska läsare. Vad säger SVT:s "Debatt": ett möte mellan "Sport i tv" och tio skrupelfria finska bröder kunde väl vara en så kallad kioskvältare?

Ja

Nej

Lars Nylin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM