Sporten blir folklig och feminin - tack vare tv

SPORTBLADET

Sport har länge varit ett av de mest traditionella och konservativa områdena man kan tänka sig. En männens härad dessutom, precis som politiken, näringslivet och resten av samhället.

Men nu är det slut på det. Sporten håller på att bli både folklig, feminin, populistisk och underhållande.

Tack (?) för det tv.

Mest skäll får jag som sportkrönikör när jag skriver om något experterna inte anser vara sport. Och det är mycket det. Berör man mental träning, trender i tiden eller nya sätt att tänka inom idrott, så smäller det direkt.

"Ge dig inte in i debatter du inte begriper dig på. Skriv om nåt vettigt, om du kan, din naiva skolflicka", skriver sportintresserade herrar på e-posten.

För vet du inte hur Tre Kronors lag såg ut i VM 1987 eller kan rabbla statistiken för Allsvenskan de senaste femton åren, då har du heller inget inom sporten att göra. Skriver man att det är larvigt att slåss för mycket i ett hockeyslutspel eller att doping är ett sattyg finns det knappt någon som tar ens åsikter på allvar.

Tiderna förändras

Men tiderna förändras. Så även inom sporten, tycks det.

För ni har väl lagt märke till revolutionen som smugit sig på oss? Sporten, som tidigare rapporterats på samma sätt i nära hundra år, har ändrat form.

Det som tidigare varit korrekt, konkret och rakt på sak har sakta men säkert antagit den ena krusidullen efter den andra.

Det är paneler som tycker. Det är gäster som hyllar och sågar. Det är fullt av tjejer på sportredaktionerna (och tro det eller ej, det är faktiskt inte så länge de haft ett existensberättigande där). Det är inbjudna människor från helt andra områden av världen som ska ge nya perspektiv på de gamla vanliga frågorna. Utvecklingen har till och med gått så långt att också sportredaktionerna gör allt för att skapa den där mysiga vardagsrumsstämningen som vi vant oss vid från televisionen.

För ni kommer väl ihåg hur det var förr?

Eventuellt inbjudna gäster (då fick de väl bara komma till tv-sporten på helgerna) stod stela bredvid programledaren i den kala studion. Idag halvligger man i nån soffgrupp med både fruktfat, blomsterarrangemang och kaffe i mugg. Och diskussionerna hålls förstås på en lättsam och trevlig nivå - så att alla ska kunna begripa och hänga med.

Travet - en familjeunderhållning

Till och med travet i Fyran med sin sena sändningstid, har numera förvandlats till nån slags familjeunderhållning med inbjudna gästtippare i form av kändisar och vanligt folk. Kristin Kaspersen gör ingen hemlighet av att hon inte kunde ett dugg om trav innan, men det spelar ingen roll för hon har ju en utstrålning som går rakt genom rutan, även till oss som inte begriper nåt om sport i allmänhet och trav i synnerhet.

Med den här utvecklingen är det inte så konstigt att sporten får längre och längre sändningar på bättre och bättre tider. Senast i måndags när jag drog på frukost-tv:n för att kolla nyheterna introducerades jag till SVT:s nya satsning - en sportpanel förstås!

Där satt Paolo Roberto och co. för att tycka till om veckans sport. På ett lättsamt sätt förstås, så att även vi puckon kan begripa och hänga med. Nu väntar vi bara på en sport-dokusåpa där någon avdankad elitidrottare hittar affärsidén i att göra sporten riktigt, riktigt folklig.

Frågan är väl bara hur länge alla äkta freaks håller tyst?

Erika Strandell ([email protected])