Leksand visade störst vilja

Leksands tur att avgöra i numerärt överläge

SPORTBLADET

LEKSAND

Kriget mellan Leksand och Färjestad fortsatte på onsdagskvällen.

Det lag som vinner ett ishockeykrig är i de allra flesta fallen laget som visar störst hjärta.

Det gjorde Leksand och vann med 2-0 (0-0, 1-0, 1-0) inför 5 968 åskådare.

Redan efter 3.45 skadades Pär Bäcker efter att ha fått en regelrätt tackling av Leksands Robert Nilsson.

- Det känns väl sådär, men det ska inte vara någon fara. Det var en lårkaka och om några dagar är jag okej igen, säger Bäcker.

Mitt i första perioden drog Peter Nordström i Färjestad på sig en av karriärens dummaste utvisningar då han slashade Johan Rosén i knävecket, 20 meter från puckföraren. Men det blev inget av Leksands powerplay.

Det blev i stället en mållös första period, men Färjestad vann målchanserna med 2-1 och skotten med 13-4. Mikael Pettersson i Leksand och Marcel Jenni i Färjestad brände varsitt friläge. Dessutom träffade Peter Nordström ribban i powerplay.

- Första perioden var klart Färjestads. Att vi överhuvudtaget är med i matchen får vi tacka Sean Gauthier för, säger Leksands sportchef Anders "Masken" Carlsson.

I den andra perioden var inte Färjestad lika överlägsna, men medan gästerna gick på halvfart kämpade Leksand enormt. Så mycket krig blev det inte, det var bara Färjestads Per Hållberg som ville kriga i andra perioden.

Slog av hjälmen

Först slog han hjälmen av Göran Hermansson, sedan viftade han med klubban mot Johan Enqvists ansikte för att sedan än en gång slå hjälmen av Hermansson.

När han gjorde det för andra gången slog Leksand till. I ett powerplay som var bland de rörigaste Leksandspubliken skådat lyckades Greg Brown få in pucken till 1-0, framspelad av Mikael Karlberg.

- Vårt powerplay fungerar inte alls, men så fort Leksand får powerplay är det giftigt. Det - tillsammans med målvaktsspelet - var största skillnaden i dag. I stort sett tycker jag vi gör en ganska bra match, säger Färjestadstränaren Bengt-Åke Gustafsson.

Efter 1-0-målet trummade Leksand på och hade rätt bra tryck tills andra periodpausen tog vid.

Också i den tredje perioden var det ganska jämnt. Färjestad fick - för tredje matchen i rad - chansen att spela fem mot tre i mer än en minut. Inte heller nu blev det mål.

Halvfart

Efter att Per Hållberg dragit på sig sin andra utvisning i tredje perioden, den femte i matchen, fick Leksand spela fem mot tre och då kom 2-0. Henrik Nordfeldt sköt snyggt från blå, framspelad av Mikael Karlberg.

Mikael Karlberg har legat bakom Leksands alla sju mål hittills i slutspelet, ett har han gjort och övriga sex har han spelat fram till.

Färjestad skapade bara ett par halvchanser i sitt spel utan målvakt på slutet. Och matchvinnare blev Sean Gauthier och Mikael Karlberg.

Färjestadsspelarna har dock inga andra planer än att avgöra med två raka hemmasegrar nu.

- Det gäller bara att vi skjuter ännu mera och träffar målet lite oftare, säger backen Jonas Frögren.

Det såg ut som ni gick på halvfart under vissa stunder av matchen?

- Inte var det medvetet i alla fall, men visst kan vi bättre. Jag tycker också vi spelade upp oss mot slutet igen, säger Frögren.

TT