Moggis skryt - som en knytnäve i bröstet

SPORTBLADET

Det råder nervkrig mellan Juventus och Inter, som slåss om herreväldet i ligan.

Juventus psykar Inter, som har svårt att klara trycket. Och spänner spiller över i andra klubbar.

Juventus gruvliga klubbdirektör Luciano Moggi sticker ut hakan ordentligt. Efter att Juve gjorde processen kort med Inter i söndags, deklarerar mannen med ägghuvudet att Juventus är fullt kapabelt att vinna både ligan och Champions League. Se bara vilken skillnad det är på oss och Inter!, utropar Moggi triumferande.

Uttalandet träffar Inter som ett knytnävsslag i solar plexus. Klubben har av tradition dåliga nerver och tränaren Hector Cuper sitter löst efter den senaste tidens nedslående resultat. Han tog på sig hela skulden för förlusten mot Juventus och har nu en vecka på sig att visa vad han går för. Christian Vieri och de andra spelarna sluter upp kring honom. De vet att felet är lika mycket deras.

Förhoppningsvis kan de vända den negativa trenden, så det blir lite spänning kvar i ligan.

Just nu ligger Juventus i täten med 51 poäng före Inter på 48 och Milan på 47. Lazio har halkat efter betydligt sedan årsskiftet och är knappast med i toppstriden längre, 41 poäng. På femte plats och 40 poäng ligger Chievo, som fortsätter att överraska och behaga.

Högmod går före fall

Ändå är det lite tidigt att tala om vinnare och förlorare. Det gäller för "lo scudetto" såväl som för Champions League. Alla som är ett uns vidskepliga ryser vid blotta tanken på Moggis uttalanden. Högmod går före fall.

Men Juventus är ett utmärkt lag med en otroligt arrogant ledning. Tränaren Marcello Lippi blev så förolämpad över de negativa artiklar som skrevs efter Juventus förlust hemma mot Manchester United, att han har vägrat tala med sportjournalister i en vecka.

Klubbledningen håller honom om ryggen. Budskapet är att det är förbjudet att kritisera Juventus. Även när det finns anledning att göra det.

Inter har möjligen något att lära av Juventus just vad gäller att värna om de sina. Om man anställer spelare och tränare för hundratals miljoner, varför hänger man då ut dem så fort de begår ett misstag? Här kan möjligen invändas att Cuper begått fler misstag än ett. Men å andra sidan har Inter inte vunnit en ligaseger sedan 1989, trots att klubben har ett spelarunderlag som är fullt jämförbara med Juve, Milan och Roma. Att Juventus vunnit mer än någon annan i Italien är bland annat en fråga om klubbkultur, en grundläggande säkerhet som överförs till tränare och spelare.

Självförtroendet behövs nästa vecka, när Juve möter Deportivo La Coruna i Champions League. Nu måste de vinna, efter ett hedervärt nederlag och en brakförlust mot Manchester United.

Nedved borta mot Udinese?

Tills dess bör Alessandro Del Piero vara tillbaka efter sin skada. Under hans frånvaro har tjecken Pavel Nedved blivit spelaren på allas läppar. I Italien utropas han till Europas bästa mittfältare och Juves triumf över Inter är till stor del hans förtjänst. Men Pavel spottar blod efter det hårda slaget han fick i ryggen i söndags (krossår i lungan) och kommer förmodligen inte att spela mot Udinese på söndag.

Även Cuper får spara på spelarkrutet i helgens ligamatch mot Bologna. Vieri måste pysslas om, så att han med säkerhet kan vara med och spela mot Newcastle i Champions League på tisdag. Den matchen uppges bli Cupers sista chans med Inter. Enligt italiensk sportpress flirtar klubben med Romas Fabio Capello och Lazios Roberto Mancini.

Därmed spiller spänningarna i Inter över i de båda Rom-klubbarna. För Romas del skulle Capellos avtåg vara positivt. Förtrollningen mellan tränare och spelare är bruten. Vad gäller Lazio, skadar rykten den känsliga balans och det goda spel som laget presterat trots uteblivna löner och konkurshot. Det är Mancini som hållit korthuset stående. Om han ger sig av, riskerar det att rasa.

Kristina Kappelin ([email protected])