"Det är värt slitet när man står och grinar på pallen"

Tränings-narkomanen Jimmy Samuelsson tränar tio pass i veckan

1 av 5 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Jimmy Samuelsson tränar upp till tio pass i veckan. Närmaste målet är EM i april. Efter det börjar uppbyggnaden inför VM. "Jag älskar att träna, det bästa är att träningen är så varierad" säger Samuelsson.
SPORTBLADET

Brottaren Jimmy Samuelsson säger att han inte har någon brottartalang. Det är all träning som har lett honom till framgång.

Programmet som den erfarne tränaren Ryszard Swierad lägger upp ifrågasätts inte.

Det har redan lett honom till ett VM-guld.

Samuelsson brottas för Spårvägen och gör sin fjärde säsong för klubben Aalen i Tyskland, tio mil utanför Stuttgart. Många världsbrottare tävlar där så genom att möta bra motstånd har han utvecklats till världsklass.

- Det är en förklaring till min framgång i VM - att jag får de här bra, hårda matcherna. Jag går 74 där nere. Vi vann mästerskapet förra året och i år kom vi tvåa. Flera tusen tyskar stod och skrek på läktarna, det är man ju inte van vid i Sverige precis.

Beskriv ditt förhållande till träning.

- Jag älskar att träna. Det bästa med brottning är att träningen är så varierande. Vi springer, simmar, åker skidor, brottas, tränar styrka och spänst. Det är otroligt att man lägger ner så mycket tid för att orka en match på sex minuter.

Lägger du upp ditt träningsprogram själv?

- Nej, min tränare Ryszard gör det och jag litar på honom. Han har 10 till 15 års erfarenhet, bland annat som förbundskapten för Polen. Han kör stenhårt. Men det är öststatsmentalitet. Kommer man till gränserna för vad man klarar av och kan kliva över så tjänar man på det nästa gång. Det är det som driver en - att bli bättre.

EM nästa mål

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?

- Nu siktar vi på EM i slutet av april. Sen vilar vi i två veckor och startar uppbyggnaden inför VM. Jag kör två pass på måndag, tisdag och torsdag. Ett på onsdag, fredag och lördag plus tävlingar vissa helger. På förmiddagarna blir det styrka, löpning, spänst eller simning och på kvällarna brottning. Löpningen blir till intervallträning närmare mästerskapen och i brottningsträningen kör vi kortare matcher och mer tempo. De sista veckorna finslipar man med lyft och tränar mindre för att bli hungrig på brottning.

Och så är det det där med bantning...

- Ja, fyra-fem gånger om året måste jag banta. Jag väger vanligtvis 74 kilo. Till mästerskapen måste jag ändå ner till 66 kilo men på Grand Prix-tävlingar räcker det med 68 kilo. Ungefär tolv dagar före tävling börjar jag tänka på vad jag äter och minskar mängden kost. För att bränna underhudsfettet går jag ut och promenerar en timme på morgonen. Det sista svettas jag ut i bastun.

"Pargymnastiken värst"

Vad är jobbigast med träningen?

- Allt är jobbigt men det kan man inte gå omkring och tänka på. Pargymnastiken på onsdagar är värst. Då är man två och två som kastar runt varandra och aldrig får vila.

- Lyft är roligast att träna eftersom jag är bra på det. Tråkigast är stående eftersom jag är sämst på det. Och löpningen för då tar man ut max.

Förhållandet sprack

Får du tid över för annat?

- På söndagarna har vi inget inplanerat och vissa dagar har vi bara ett pass. Det är svårt att ha vänner utanför brottningen och mitt samboförhållande sprack för inte så länge sen. Man ser till att träffa syskon och familj först och främst.

Vad betyder din kropp för dig?

- Kroppen betyder allt. Den måste vara komplett. Det gäller att se efter den som rallyförare gör med sina bilar. Allt måste vara 100 procent. Jag hoppas att den orkar till OS i alla fall. Men det gör den. Sen får jag se hur motiverad man är och hur mycket man måste försaka då. Man vill ju kunna leva ett normalt liv.

Har du förberett dig inför framtiden?

- Jag är utbildad kock och kommer kanske jobba som det. Nu är jag delägare i ettbemanningsföretag men på grund av brottningen hinner jag inte jobba så mycket. Vi får se vad som händer sen.

Vad motiverar dig dag ut och dag in?

- Att bli bättre och slå alla andra. Folk man tränar med vill man slå. Eller lyfta mer än killen bredvid. Det är samma när man löper, då vill man vara först.

- Men det är värt slitet när man får stå där och grina på pallen. När man får höra nationalsången och skrika ut glädjen.

Johanna Garå