Thobias Fredriksson trea i Holmenkollen

...och Mathias drygade ut ledningen i världscupen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Inte bara en utan två Fredriksson tog sig till sprintfinalen i Holmenkollen.

Och då var Mathias femteplats en större framgång än Thobias tredjeplats.

- Det här var en bra dag, jag är supernöjd, säger Mathias Fredriksson.

Torsdagens tävling vanns av hemmaåkaren Håvard Bjerkeli, närmast före Lauri Pyykönen, Finland.

Bjerkeli fick därmed revansch på Thobias Fredriksson då han slutade tvåa i VM-sprinten efter just svensken.

Men för Mathias Fredriksson var en plats utanför pallen den här gången en riktig vinstlott.

- Jag hade förhoppningar om att klara kvalet och kanske hamna bland de 10-15 bästa så jag är jävligt nöjd. Att jag gick till final, det var väl en 30 bonuspoäng, säger han i telefon.

"Tjuvsläpp"

Tankar inför finalen?

- Jag stod längst ut på kanten och Thobias stod innanför mig. Jag ville inte störa honom och utmana för det kan ju bli trassel med skidorna utan jag sa: "Jag lägger mig bakom dig". Jag körde samma taktik som den australiske short-trackåkaren i OS, lade mig sist och hoppades på att de andra skulle ramla.

- Sedan i sista backen fick Tobbe två rejäla tjuvsläpp och då tappade han segern och jag hamnade på efterkälken men jag var väldigt nöjd med att komma till finalen.

Till hans 580 poäng inför dagens tävling kan han nu lägga till 45 poäng tack vare femteplatsen i finalen. Därmed har gapet till tvåan René Sommerfeldt ökat till 134 poäng.

- I dag visar Mathias att han är världen bäste skidåkare och även behärskar sprinten. Hans chanser att vinna världscupen är riktigt goda nu, säger förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand.

- Det var ju snälla ord, nu har jag ju en rejäl ledning och ligger klar etta på världsrankingen så det är väl så för tillfället, säger Fredriksson själv.

Tyskt hot

Den enda som kan hota honom från att ta hem världscupen är just René Sommerfeldt. Tysken har dock valt att helt stå över världscuptävlingen i Holmenkollen. Därmed får Fredriksson ännu en gyllene chans att öka på sitt försprång när den klassiska femmilen avgörs på lördag.

Av de övriga svenskarna blev Björn Lind bäst med en åttonde plats, Matthias Danielsson slutade elva medan Peter Larsson inte lyckades alls.

Desto bättre gick det då för Emelie Öhrstig, svenskan tog sig till final där hon slutade femma, segrarinnan Bente Skari visade med torsdagens seger att hon nu är frisk från sjukdomen som besvärade henne under senare delen av VM.

Skari leder också den totala världscupen överlägset, närmast före Kristina Smigun, Estland.

Tobias Österberg/TT