Färjestad kopplade greppet om Leksand

Kan avgöra kvartsfinalserien på hemmaplan

SPORTBLADET

Pelle Prestberg överlistade Sean Gauthier två gånger om i första perioden.

Sen orkade inte Leksand resa sig.

Färjestad vann den fjärde kvartsfinalen med 4-1 och kan avgöra i Karlstad på söndag.

- Vi vinner och det är jag nöjd med, säger Färjestads tränare Bengt-Åke Gustafsson.

Sean Gauthier räddade Leksand i onsdagens hemmamatch. På fredagen var Leksandskeepern bra, men inte omutlig.

Färjestad inledde som vanligt på hemmaplan i ett ursinnigt temp. Pelle Prestberg höll sig framme och satte den viktiga ledningspucken sedan Tomas Forslund slarvat grovt i egen försvarszon.

Prestberg fixade även 2-0 sedan han trampat runt ett alltför passivt försvar. När sedan Marcel Jenni lyfte in trean i powerplay i slutet av första perioden förstod nog många av de tillresta masarna att Leksand stod inför en näst intill övermäktig uppgift.

- Tycker annars att vi började matchen ganska bra. Vi stod upp ordentligt och stressade Färjestad. Tyvärr så skänker vi bort första målet, säger Leksands sportchef Anders ''Masken'' Carlsson.

Reduceringshopp

Ett litet hopp tändes för leksingarna när duktige Göran Hermansson reducerade i mitten av mellanakten. Leksand skapade också ett litet tryck i slutperioden men Sinuhe Wallinheimo avvärjde med god hjälp av sina utespelare alla avslut från vilt kämpande masar.

I och med segern har Färjestad kopplat ett järngrepp på Leksand. Värmlänningarna har också chansen att avgöra på hemmaplan på söndag.

- Den chansen ska vi ta. Det skulle vara skönt med ett litet brejk inför semifinalen, säger Färjestads tränare Bengt-Åke Gustafsson.

Leksand har inte gett upp hoppet.

- Jag förväntar mig mer av flera av våra viktigaste spelare. Dom måste kliva fram på söndag. Jag kan i alla fall lova att vi ska ge Färjestad en rejält fajt, säger Anders ''Masken'' Carlsson.

Avgörande på söndag

Trots segern har Färjestad en hel del att jobba på inför söndagens match. Ett mål på nio Leksandsutvisningar är på tok för dålig utdelning när det är slutspel.

- Stundtals spelar vi bra i powerplay. Stundtals spelar vi uselt, säger FBK-tränaren Bengt-Åke Gustafsson.

I ett jämnt spelande Färjestad glänste den tjeckiska backen Radek Hamr mest. Hamr spelar med ett stort självförtroende för tillfället och har inte haft någon överman i den här kvartsfinalserien.

Leksand hade sin främste i anfallaren och målskytten Göran Hermansson. Även om Sean Gauthier fick släppa några puckar förbi sig förtjänar han också beröm.

TT