HV fick revansch i Globen

"Vi gjorde en kanoninsats"

SPORTBLADET

Det förra Globenbesöket blev rena mardrömmen.

Den här gången var det nytt Liv i HV 71.

Stefan Liv och hans lagkamrater tog en gruvlig revansch för utspelningen senast och kvitterade i kvartsfinalserien mot Djurgården tack vare seger med 3-1 (1-1, 2-0, 0-0).

- Vi gjorde en kanoninsats. Det här var 30 gånger bättre än förra gången, sade HV-målvakten Liv.

I det förra mötet i Globen blåste Djurgården ut HV på drygt elva minuter. Det gav fem mål och en match som var avgjord redan efter 17 minuters spel.

Och Stefan Liv lämnade matchen efter en period.

Den här gången var det ett helt annat HV 71 som visade upp sig i Globen. Det var en tät defensiv där Djurgården inte gavs några ytor i anfallszonen på nästan hela matchen. Och de gånger som Djurgården lyckades etablera något offensivt stod Liv i vägen. Han räddade 18 av 19 hemmaskott och fick pris som bäste HV-spelare.

- Det går inte att jämföra den här matchen med den förra. Då var vi ju inte med alls, det var som om vi satt kvar på bussen i första perioden. Nu offrade sig grabbarna otroligt, sade Liv.

Självmål

Faktum är att Djurgårdens enda mål dessutom var ett självmål. Backen Jouni Loponen styrde in pucken i eget mål i slutet av första perioden när Fredrik Lindquist kom igenom på kanten och skulle slå in en passning framför HV-kassen.

Jönköpingslaget fick en drömstart på matchen när Mattias Remstam gjorde 1-0 redan efter 1.29. Trots Difs kvittering tappade gästerna inte modet utan lade grunden till segern i den andra perioden.

Kalle Sahlstedt utnyttjade ett friläge efter 9.21 och drog in 2-1-pucken med en backhand mellan benen på Djurgårdens målvakt Joaquin Gage.

Drygt fem minuter senare slog Remstam till på nytt - i numerärt överäge. Remstam fick stå mitt i skottsektorn och kunde direktskjuta in Peter Ekelunds passning.

Blek forcering

I den sista perioden när Djurgården skulle forcera tätade smålänningarna nästan totalt. Hemmaspelarna sköt och sköt, men bara fyra skott nådde fram till Liv som klarade dem utan problem.

Och HV kunde snabbt ta igen det grepp som Djurgården skaffade sig genom att vinna i Kinnarps Arena senast.

- Ska vi vända den här matchserien så var en seger i kväll ett måste, sade Liv. Men vi måste vinna här uppe en gång till om vi ska ta oss vidare.

Djurgården, som spelade sämre än i de senaste matcherna, har hemmaplan igen på söndag och chansen att ta tillbaka greppet. 10 029 åskådare såg matchen i Globen - slutspelsfebern har slutligen nått Stockholm också.

Göran Sundberg/TT