Ett mål räckte för Timrå

Och återigen blev Åkerblom den store matchvinnaren

SPORTBLADET

TIMRÅ (TT)

Timrå IK är klart för SM-semifinal efter fyra raka segrar över Luleå.

Matchhjälte igen för tredje gången av fyra möjliga i kvartsfinalspelet - Markus Åkerblom, som prickade in matchens enda mål när Timrå vann med 1-0.

- Otroligt skönt att vi lyckades kämpa till oss segern ikväll. För det var verkligen en riktig kämpamatch där det var kamp om varje puck, sade 33-årige Markus Åkerblom.

Luleå fick en bra start och fick två chanser att ta ledningen när Timrå drabbades av två tidiga utvisningar.

Slitna norrbottningar

Men Luleåspelarna verkade för trötta och slitna. Luleå fick aldrig ordning på sitt power-play-spel och Timrå lyckades utan större ansträngningar freda sitt mål.

I andra perioden tog Timrå hand om kommandot och då kom också avgörande i form av matchens enda mål.

- Vi hade fått tryck mot Luleåmålet efter en utvisning och lyckades behålla greppet även när Luleå fick fullt lag på isen. Då såg jag att Christian Söderström hade kontroll på pucken bakom Luleåmålet så jag störtade mot mål och fick ett perfekt pass så det var bara att trycka till pucken, säger Markus Åkerblom, som med machvinnarens iskyla siktade rätt och överlistade Luleås klart bäste spelare, målvakten Daniel Henriksson.

Ingen utklassning

- Det känns inte roligt att bli utslagna - speciellt inte när det blev fyra raka förluster. 4-0 kan tyckas som utklassning, men det har ju varit fyra ytterst jämna matcher, konstaterade Luleåtränaren Ulf Taavola lite dystert.

- Jag kan inte annat än vara stolt över vad det här laget har presterat. Först var vi utskåpade av expertisen och tippade som jumbolag inför elitseriespelet. Sedan skulle vi bli en lätt match för Luleå i kvartsfinalen, men nu är vi som första lag klara för semifinal, sade Timråtränaren Kent Johansson.

Hårt jobb och mod

Vad är förklaringen bakom framgången?

- Hela lagets proffsiga inställning. Det kan sammanfattas på ett enkelt sätt. Jobba, jobba - kämpa och våga gå framåt, sade Timråtränaren.

- Det ska bli skönt med några extra dagars vila. Det är en fördel för oss att vi bara behövde spela fyra matcher. Nu får vi några dagar extra att ta igen oss på och ladda om batterierna inför de tuffa matcher som väntar i semifinalen, sade Markus Åkerblom.

Markus Åkerblom har varit det stora utropstecknet i Timrå i slutspelet då han klivit fram och avgjort tre matcher.

Seglar i medvind

Målvakten Kimmo Kapanen har varit säkerheten själv i målet och bland alla kämpande Timrå-krigare måste man bara lyfta fram backen Kalle Koskinen, som spelar så friskt och tufft i egen zon samtidigt som han spelar vårdat och säkert i anfallsspelet.

- Timrå är ett bra och hårt arbetande lag. De har seglat i medvind hela säsongen. Det är bara att gratulera Timrå till framgången, sade Ulf Taavola.

Ove Byström/TT