Bottenrekord - i skott

Målfattigt - men tacka inte målvakterna för det...

SPORTBLADET

Med bara fyra mål i en SM-kvartsfinal, ett mål varje kvart, låter det som storspel av båda målvakterna.

Sanningen om 1-3 i matchen HV71-Djurgården är en helt annan.

Djurgårdens Joaquin Gage vispade själv in HV:s ledningspuck i egen kasse, och HV:s landslagsmålvakt Stefan Liv spelade mycket osäkert hela matchen.

Däremot sköts det för dåligt och alldeles för sällan.

Totala skottstatistiken 19-15 är bottenrekord hittills för SM-slutspelet - liksom, givetvis, sistaperiodens 4-2.

Foto: JAN JOHANNESSEN
DJURGÅRDEN PÅ FALL HV 71:s Mattias Remstam sänkte Djurgården med sitt 3-1-mål och utjämnade till 2-2 i matcher. Bakom den målfattiga matchen låg dock inte bra målvaktsspel, skriver Sportbladets Lasse Sandlin. Totalt under matchen sköts bara 34 skott - minst av alla slutspelsmatcher i år.

Sexton kvartsfinaler är nu spelade, och i ingen har det skjutits så lite på mål som i den vi fick se i Globen i går kväll.

Totalt 34 skott - och bara i två av övriga 15 spelade kvartar har statistiken räknat fram färre än 50 skott: premiärens Leksand-Färjestad 46 (19-27) och gårdagens Färjestad-Leksand 39 (24-15).

Sistaperiodens mindre glamourösa bottenrekord på endast sex skott toppar nu den "ligan" före andra omgångens tredjeperiod Färjestad-Leksand (3-6) och förra omgångens förstaperiod HV71-Djurgården (6-5).

Ändå ville ingen av de båda tränarna Harald Lückner och Niklas Wikegård hålla med om den torftighet som statistiken talar om.

Wikegård tyckte till och med att det var en bra match:

- En bra hockeymatch där lagen gav järnet i byte efter byte efter byte efter byte...

Sen hyllade han också sina motståndare:

- All eloge till HV. Deras spel bygger mycket på andras misstag, och i sista perioden hade vi väl 13-14 skott mot mål, men där hade HV tätat till.

Visst, det kändes faktiskt som en intensiv slutspelsmatch, framförallt i de två sista perioderna, och med statistiken är det ju som DN-kåsören Red Top en gång lärde oss:

"Att om en människa står med en fot i en frysbox och med den andra på en kokplatta, så har hon det i genomsnitt ganska skönt."

Två självmål

Fyra mål blev det i alla, två inledande självmål:

0-1, där Mattias Remstam officiellt blev målskytt men där Djurgårdens målvakt Gage var den som oturligt med sin plockhandske slog pucken i mål sedan han först räddat Remstams skott med benskyddet - skyldig djurgårdare var däremot backen Per-Anton Lundström som serverat Björn Melin den puck han kunde spela vidare till Remstam;

1-1, där Fredrik Lindqvist bokfördes för kvitteringen - trots att det var HV-backen Jouni Loponen som styrde en Lindqvist-passning, avsedd för Mattias Tjärnqvist, i läge två mot en, förbi Stefan Liv i HV-målet.

Måste vinna i Globen igen

Däremot avgjordes matchen, 1-2, via ett oerhört vackert kontringsanfall. En lång pucken från egen zon (Mika Niskanen) styrs direkt vidare i mittzonen av Björn Melin till Kalle Sahlstedt som av bara farten blir helt fri, och HV:s målkung gör naturligtvis inget misstag.

Därmed är den här kvartsfinalen åter vidöppen. Nästa holmgång i morgon, åter i Globen och fortfarande med Djurgården som favorit till semifinalplatsen.

HV71 måste nämligen vinna ytterligare en match i Stockholm för att gå dit.

Till sist: efter min gårdagskrönika om huliganmålet i Göteborg har jag mejlbombats av supportrar från IFK Göteborg.

Med all rätt visar det sig. Den internetsida jag hänvisade till igår hade INGENTING med IFK Göteborgs supportrar att göra utan var en ren huligansida. För detta ber jag om ursäkt, och det gläder mej, att alla som i dag hackat på mej ändå 100-procentigt tar avstånd från det som hände i Göteborg.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM