Fredriksson fyra i Holmenkollen

Drygar ut sin ledning i världscupen

SPORTBLADET

Någon futtig sekund från pallen.

Men några ordentliga stavtag närmare en totalseger i världscupen.

- Jag tycker Mathias Fredriksson återigen bevisade att han är världens bäste, sade den svenske förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand efter fjärdeplatsen i Holmenkollens femmil.

Mathias Fredriksson har börjat samla på placeringar strax utanför prispallen. Han missade knappt i alla individuella VM-lopp och följde upp med en femte plats i sprint i torsdags.

Lördagens fjärdeplats i Holmenkollen var dock den knappaste pallmissen på länge. Efter fem mil och drygt två timmars åkning skilde bara 1,4 sekunder till loppets ryske trea Andrej Nutrichin.

- Synd, Mathias avslutade riktigt starkt och tog in tolv sekunder på Nutrichin under de sista tre kilometerna, sade Per-Erik ''Peken'' Rönnestrand.

Fram till segrande estländaren Andrus Veerpalu var det nästan en minut och 20 sekunder.

- Inte mycket att säga om. Fem mil i klassisk stil är väl Veerpalus favoritdistans, sade ''Peken''.

Dominerade

Estländaren tog täten efter en mils åkning och behöll den ledningen i de återstående fyra milen. Det var ganska tung åkning i lördagsdimman i Holmenkollen och Veerpalu behövde ungefär två timmar och 17 minuter för att ta sig i mål. Det räckte för att vinna med knappt 35 sekunder till godo på stark spurtande hemmaåkaren Anders Aukland.

Förutom Fredriksson ställde Sverige upp med silver- och bronsmedaljörerna från VM-femmilen i Val di Fiemme för en vecka tidigare. Anders Södergren och Jörgen Brink gjorde som då, slog följe. Men den här gången blev utfallet sämre. Södergren blev tolva och Brink 17:e man.

- Godkänt, betygsatte förbundskapten Rönnestrand.

Att Mathias Fredriksson var dagens svensk var det ingen diskussion om.

- Han är så jämn - alltid med där framme, sade Rönnestrand beundrande.

Och trots pallmissen har svensken i praktiken säkrat segern i den sammanlagda världscupen. 50 friska poäng tickade in på världscupkontot och nu har Fredriksson ett försprång på 152 poäng till tyske tvåan Rene Sommerfeldt.

Guldläge

Inför avslutningen med en klassisk sprinttävling i Drammen, ett fristilslopp i Lahtis och skidspelen på hemmaplan har Fredriksson ett gyllene läge att vinna titeln som Per Elofsson vann i fjol.

- Man ska väl inte ta ut någonting i förskott, men nog ser det väldigt, väldigt bra ut, sade förbundskapten Rönnestrand om avslutningen av världscupen.

Frågan är hur många lopp som Mathias behöver köra för att vinna världscupen.

- Vi tar beslut på söndagen om han ska köra sprinten i Drammen på tisdag.

Hur blir det med Lahtis, det har talats om bojkott efter den senaste dopningsskandalen?

- Jag och flera andra förbundskaptener har talat om det, men vi har sagt att vi ska avvakta till dess att B-provet är analyserat.

- Vi får se hur Finland agerar som nation.

En som inte behöver avvakta några B-prov för att veta om han ska åka till Lahtis eller inte är norrmannen Thomas Alsgaard. Han satte punkt för sin medaljbehängda längdåkningskarriär genom att staka i mål på tionde plats i Holmenkollen.

aftonbladet.se-TT