HV vände underläge mot Djurgården

”Det här matchen hade ju faktiskt allt"

SPORTBLADET

Domaren Thomas Andersson svimmade, matchen avbröts - och därefter vände HV 71 kvartsfinalen mot Djurgården.

Efteråt var det Harald Lückner som sade det:

- Det är måste ha varit fantastisk underhållning. Den här matchen hade ju faktiskt ''allt'', sade HV-tränaren efter seger med 4-3 efter förlängningen.

Foto: BILDBYRÅN
HV vände underläge mot Djurgården och kunde vinna i sudden death.

Det är bara att hålla med Lückner.

Klyschan med ishockeymatcher som har ''allt'' brukar användas en aning slentrianmässigt, men söndagens kvartsfinal i Globen hade faktiskt - ja, ''allt''; som dramatiska vändningar, 79 skott på mål, mängder av utvisningar, snygga mål, åtminstone en målvaktstavla, 8 159 åskådare uppdelade på två entusiastiska klackar, en skadeskjuten domaren som svimmade och ett avgörande i sudden death.

Vi börjar med slutet. Matchklockan hade tickat till 12.18 in i förlängningen när HV-veteranen Peter Ekelund skickade in matchavgörande 4-3. Målet som betyder att HV leder kvartsfinalserien med 3-2 i matcher och kan avgöra hemma i Jönköping på tisdag.

- Jag tror vi vann för att vi vågade vinna, sade HV-tränaren Lückner.

Tränarkollegan Niklas Wikegård höll inte med:

- Vi var det bättre laget och borde ha vunnit, tyckte Djurgårdscoachen.

Dramatisk kväll

Det var en lång och dramatisk kväll i Globen innan Ekelund satte punkt för den.

HV tog ledningen i en jämn förstaperiod genom ett hypereffektivt power play. Det tog bara 15 sekunder i numerärt överläge innan Per-Åge Skröders 1-0-puck var i mål - lika snyggt som snabbt.

Djurgården vände och tände matchen i andra perioden. Lagen sköt då sammanlagt 32 skott, Thomas Andersson blåste för 20 mer och mindre motiverade utvisningsminuter - och Djurgården gick från 0-1 till 3-1.

- Det som inte fick hända hände. Det var ett kaos utan dess like. Vi fastnade med klubborna när vi skulle byta och drog på oss utvisningar för att vi inte hängde med, suckade Lückner.

Djurgårdens Daniel Rudslätt kvitterade bara en dryg minut in i mittperioden, en lös puck som smet in mellan benen på en annars utmärkt Stefan Liv.

2-1 och 3-1 kom från samme man, och på samma sätt. Djurgården hade power play, varpå Björn Nord sköt hårt från blå och Mathias Tjärnqvist styrde och skymde framför mål.

Domaren svimmade

Djurgården såg i början av tredje perioden ut att vara på väg mot en säker seger när domaren Thomas Andersson fick en resning av Per-Anton Lundström på tummen. Ledbandet gick av och Andersson svimmade på grund av blodtrycksfall när han fick behandling vid Djurgårdsbåset. Andersson fick föras till sjukhus i ambulans.

Matchen avbröts i en dryg kvart innan extradomaren Ulf Rönnmark kunde slutföra matchen.

- Avbrottet ska väl egentligen inte spela någon roll. Men jag tycker det är otroligt oproffsigt att det inte finns någon som är beredd. Vad jag förstod fick extradomaren låna ihop grejerna, sade Niklas Wikegård.

Hur som helst var HV betydligt piggare efter avbrottet. Timmy Pettersson reducerade med knappa kvarten kvar sedan han friställs av en sargstuds. Knappt tre minuter senare kom kvitteringen då Pasi Määtänen styrde in Per Gustafsson backskott. 3-3 stod sig perioden ut - och matchen gick till förlängning.

Djurgårdens veteran Mikael Johansson brände ett friläge bara 50 sekunder in i sudden death-spelet och hemmalaget hade många puckar som enligt Wikegård ''dansade på mållinjen''.

Men det blev Peter Ekelund och HV 71 som avgjorde.

Fortsättning följer på tisdag.

Med fördel HV.

Lars Markusson/TT